Kamervragen over rode rivierkreeftjes

mainImage
Kamervragen over rode rivierkreeftjes

In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de overlast door rode rivierkreeftjes aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Kamervragen moeten in drie weken worden beantwoord.


Hans Middendorp, fractievoorzitter van de Algemene Waterschapspartij in Delfland: ‘De tijd is rijp om de rivierkreeftjes aan te pakken. Want we zijn die beestjes spuugzat!’. Eerder was de rode rivierkreeft ook al de hoofdpersoon in het humoristische Westlandse stripboek ‘Code Rood’.


Rode rivierkreeftjes zijn onder water een plaag. Ze hebben weinig vijanden en ze vreten de sloten soms letterlijk leeg. Ook veroorzaken ze extra bagger door het graven van hun holen waarin ze zich verschuilen.


De AWP Delfland heeft in een motie aan het College van Delfland gevraagd om te onderzoeken of het wegvangen van rode rivierkreeftjes soelaas kan bieden. Het College heeft daarop toegezegd om in 2019 een veldproef uit te voeren, mits ook de Unie van Waterschappen wil meedoen.


De AWP Delfland heeft gevraagd om ook de beroepsvissers en de sportvissers te betrekken bij de bestrijding van het rode rivierkreeftje.


De Kamervragen zijn gesteld door Arne Weverling en Remco Dijkstra (VVD). Arne Weverling was tot voor kort wethouder in de gemeente Westland.


| Foto: Digitaal Dagblad