Rijswijks Dagblad | Jeroen van Brecht, chefkok Savarin Rijswijk, jurylid bij NK Koken

Jeroen van Brecht, chefkok Savarin Rijswijk, jurylid bij NK Koken

mainImage
Jeroen van Brecht, chefkok Savarin Rijswijk, jurylid bij NK Koken

Jeroen van Brecht, chefkok van restaurant Savarin in Rijswijk, heeft dinsdag een belangrijke rol bij het Nederlands kampioenschap Koken, dat op de Francois Vatelschool plaatsvindt. Samen met de topkoks van Mike Meijer (Bel Air) en sommelier Allard Sieburgh vormt hij de jury van dit groots opgezette evenement.

Diverse teams doen hier dan mee aan de landelijke finales van de culinaire vakwedstrijden voor VMBO/MBO scholen. Dit betekent dat winnaars uit verschillende regio’s in Nederland met hun teams strijden in Den Haag om het kampioenschap van Nederland voor VMBO/MBO horeca .

Een team bestaat uit drie leerlingen, twee koks, één gastheer en gastvrouw. De koks bereiden een driegangen lunch voor zes personen. De gastheer c.q vrouw wordt beoordeeld op onder andere tafeldekken zonder fouten, voeren van een gast- of reserveringsgesprek en het bereiden van een alcoholvrije cocktail. Uiteindelijk wordt de door de koks bereide lunch uitgeserveerd aan de gasten. Dit geheel zal beoordeeld worden door een jury, die zal bestaan uit chef-koks en hoofden van restaurants uit gerenommeerde zaken uit de regio.

De leerlingen moeten al vroeg beginnen, maar de lunch zelf begint om 14.00 uur. De gasten die aan de lunch zitten, zijn vertegenwoordigers van scholen en sponsoren. Na de lunch begint de prijsuitreiking. Deze zal plaatsvinden onder auspiciën van Monique Schneider, de locatiedirecteur van de François Vatelschool en juryvoorzitter Jean Jacques Menanteau. Hij is als eerste buitenlandse kok benoemd tot SVH Meester-kok en was al meester-kok in Frankrijk. Ook Arjan Houwaart, platformvoorzitter van de VSHO, maakt zijn opwachting bij dit evenement.

Jury
In het restaurant zullen de prestaties van de gastheren en gastvrouwen beoordeeld worden door onder andere Ruben Dorland (oud Nederlands kampioen gastheer), Sermad Wartan (Hofstede Meerzigt in Zoetermeer), Joey de Kruijf (Central Park in Voorburg) en Krishan de Jong (Engelbertha Hoeve in Rotterdam).

Er wordt gestreden in de categorieën ‘Beste Koks-team’ en ‘Beste Gastheer’. Het team dat namens de Francois Vatel aan het NK Koken deelneemt bestaat uit Annemiek Lohman, Ytske van ’t Loo en Diego Gaiser.

Foto-onderschrift : De teamleiders/ vakdocenten Sjaak Waasdorp en Ludo Tuitel zijn namens de François Vatelschool nauw bij de organisatie betrokken van het NK Koken.


Foto: Digitaal Dagblad