Hopen op heldere nachten in verband met vallende sterren

mainImage
Hopen op heldere nachten in verband met vallende sterren

De aarde trekt deze dagen volgens meteorologie website Meteovista langs meteorenzwerm Perseïden. Er is de komende nachten dus kans om vallende sterren te zien. Dan moet het echter wel helder zijn en niet bewolkt, zoals eind juli het geval was tijdens de maansverduistering.

Vallende sterren zijn in werkelijkheid stofdeeltjes die met 60 kilometer per seconde in botsing met de dampkring van de aarde. Dit veroorzaakt een lichtstreep aan de hemel en dit wordt een vallende ster of meteoor genoemd.

Vannacht (zaterdag op zondag) zijn met een beetje geluk al vallende sterren te zien, maar de piek van de meteorenzwerm Perseïden ligt in de tweede helft van de nacht van zondag op maandag (vanaf 03.30 uur). Dan schijnt de activiteit van de meteorenregen het sterkst te zijn. Het best is dan om op een donkere plek te zitten (het liefst buiten de bebouwde kom ivm lichtvervuiling), in de richting van het noordoosten te kijken en hopen dat de wolken wegblijven. Met een beetje geluk mag je daarna 1 of meerdere wensen doen.


Foto: Digitaal Dagblad