Veel mensen hebben weleens van de youngtimer regeling gehoord, maar weten niet precies wat deze inhoudt. Om dit wat te verduidelijken, leggen we in deze tekst precies uit wat de youngtimer regeling inhoudt en op welke manier deze bruikbaar kan zijn. Zo kun je voor jezelf bepalen of het in jouw specifieke situatie handig is om gebruik te maken van deze regeling.
Wie, hoe en wat?
De youngtimer regeling is bedacht door de Belastingdienst en maakt het voor ZZP-ers en mensen die werkzaam zijn in de MKB mogelijk om op een zeer voordelige wijze een auto te rijden. Via de youngtimer regeling behaal je namelijk een fiscaal voordeel op je auto. Dit voordeel zit hem in het feit dat bij een youngtimer, een auto die minimaal 15 jaar oud is, de belasting wordt bepaald over 35% van de dagwaarde.
Dit bedrag ligt dan ook significant lager dan bij een nieuwere auto, waarbij de belasting wordt bepaald over de cataloguswaarde. Die ligt uiteraard gemiddeld een stuk hoger dan de dagwaarde van een relatief oudere auto. Dit resulteert erin dat de bijtelling via de youngtimer regeling veel voordeliger uitpakt voor een ZZP-er of iemand die in de MKB werkt, zo valt te lezen op BridgeFund.
Hoe ouder de auto dus is, hoe lager de dagwaarde. Hierdoor is zowel de aankoopprijs een stuk lager dan bij een nieuwe auto als ook de bijtelling. Je slaat bij het gebruiken van de youngtimer regeling dus in principe twee vliegen in één klap.
Twee vliegen in één klap
De besparing loopt vervolgens ook nog op, doordat de auto ieder jaar natuurlijk minder waard wordt. Aangezien de bijtelling via de youngtimer regeling afhankelijk is van de dagwaarde, werpt het zijn vruchten af om de waarde elk jaar opnieuw te laten bepalen. Zo blijven je maandelijkse lasten de komende jaren gestaag dalen. Zo is dit zowel op de korte termijn, maar ook zeker op de lange termijn een hele interessante regeling die je in zijn totaliteit een hoop geld kan besparen.
Hoe zit het met de youngtimer regeling?
19 November 2019, 12:30 uur
Algemeen
