Hedser Bleeker (Rabobank): “Ik hoop dat we onze kinderen een duurzame toekomst kunnen bieden”

mainImage
Hedser Bleeker (Rabobank): “Ik hoop dat we onze kinderen een duurzame toekomst kunnen bieden”

RijswijkBuiten is de eerste wijk waarbij er energieneutraal wordt gebouwd. Het geeft Rijswijk de naam als duurzame gemeente en de Rabobank als hypotheekverstrekker met onder meer de Groenhypotheek eveneens het predicaat duurzaam.

Maar de Rabobank is niet alleen in RijswijkBuiten betrokken bij duurzaamheid en energiezuinig wonen. “We zijn samen met het bedrijf Greenhome bezig met een pilot waarbij er een energiescan voor huizen wordt aangeboden.” Rabobank medewerker Hedser Bleeker vertelt zijn verhaal in de nieuwe Rijswijkse Rabo-vestiging aan de Kerklaan. “De website Greenhome (https://www.rabobank.nl/particulieren/hypotheek/duurzaam-wonen/) geeft aan de hand van een aantal vragen en antwoorden een advies online wat je kunt doen om je huis energiezuinig of zelfs –neutraal te maken. Greenhome kan onze bestaande relaties indien gewenst ook bellen.”

De Rabobank werkt ook samen met de stichting Duurzaam Den Haag. Ook zij houden zich onder andere bezig met energiescans voor huizen. Samen met Rabobank gaan zij een pilot starten, die twee maanden gaat duren. De dienstverlening van Duurzaam Den Haag gaat iets verder. Huiseigenaren kunnen iemand langs laten komen voor een scan van de woning om te bepalen welke energiebesparende maatregelen getroffen kunnen worden. Hier zal het gaan om meer maatwerk. We zullen in het nieuwe jaar kijken welke pilot het meest geslaagd is. Het zou ook kunnen dat het een combinatie van beide wordt. De klant bepaalt.”Bleeker, die met zijn gezin naar verwachting voor de kerst een huis gaat betrekken in RijswijkBuiten, wordt zich steeds meer bewust van zijn keuze voor de nieuwe woonlocatie: ”Ik hoop dat we onze kinderen een duurzame toekomst kunnen bieden. En dat betekent keuzes maken op verschillende gebieden. Wanneer jij in China iets bestelt moet daar een vliegtuig voor vliegen met de vervuilende uitstoot ten gevolge. Wij hopen dat de mensen meer lokaal hun bestellingen gaan doen. In de nieuwe setting met Greenhome wordt er veel gewerkt met lokale aanbieders van personeel en producten. In dit geval maakt Greenhome ook de offertes voor de lokale ondernemers.”Rabobank Nederland is al jaren bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten die te maken hebben met duurzaamheid. “Je kan daarbij bijvoorbeeld denken aan een groendepot. Een bouwdepot waar geld in wordt gestort om tot energiezuinige maatregelen te komen. De lening wordt dan gekoppeld aan de woning en niet aan de bewoner.”

 


Foto: Digitaal Dagblad