Halvering aantal asielzoekers, maar mogelijk nieuwe asielstroom

mainImage
Halvering aantal asielzoekers, maar mogelijk nieuwe asielstroom

Nederland heeft vorig jaar 9090 mensen asiel of een andere beschermde status toegekend, een ruime halvering vergeleken met de bijna 22.000 in 2016. Deze cijfers ten spijt maakt de Tweede Kamer zich juist zorgen over een mogelijke nieuwe asielstroom vanuit Griekenland. Dat zou mogelijk gevolgen kunnen hebben voor Rijswijk dat een AZC heeft.

De 28 lidstaten verleenden in 2017 bescherming aan 538.000 asielzoekers, een daling van bijna een kwart. Veruit de grootste groep, een op de drie, kwam uit Syrië, met Afghanen en Irakezen op plek twee en drie. Duitsland gaf ruim 325.000 mensen een status, goed voor meer dan 60 procent van het totaal in de EU. Frankrijk was tweede met ruim 40.000, gevolgd door Italië, Oostenrijk en Zweden. Nederland staat negende, na landen als Griekenland en België. Vorig jaar nam ons land nog een zesde plek in. Oost- en Centraal-Europese landen staan onderaan de ranglijst. Uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat blijkt dat vorig jaar 2915 Syriërs in ons land een status kregen, gevolgd door Eritreeërs (1550) en Iraniërs (860).

Asielstroom
De Tweede Kamer maakte zich juist vandaag zorgen dat de asielstroom vanuit Griekenland mogelijk weer op gang komt, nu een Griekse rechter heeft bepaald dat asielzoekers de behandeling van hun aanvraag niet meer in kampen op de Griekse eilanden hoeven af te wachten. Een meerderheid wil een debat met staatssecretaris Mark Harbers (Migratie). De uitspraak van de Griekse rechter zou alleen van toepassing zijn op nieuwe aanvragen. Asielzoekers die al in een van de kampen zitten, zouden niet naar het vasteland mogen. De Griekse regering zegt de uitspraak nog te bestuderen.

Een van de manieren waarop Europa de grote stroom van vluchtelingen heeft ingedamd, is door vluchtelingen op te vangen op de Griekse eilanden. Met meer dan 15.000 mensen zitten in de vijf kampen echter twee keer zoveel asielzoekers als waarop die berekend zijn.

Bron: ANP


| Foto: Digitaal Dagblad