Halve maandsom regen aan eind van zonnigste zomer sinds 1976

mainImage
Halve maandsom regen aan eind van zonnigste zomer sinds 1976

Een week voor het einde van de meteorologische zomer viel er de avond en nacht van vrijdag op zaterdag in het westen van Nederland plaatselijk meer dan een halve maandsom regen. Normaal valt in het westen in heel augustus circa 90 millimeter, de stevige regen- en onweersbuien leverde op enkele plaatsen in Zuid-Holland meer dan 50 millimeter water op.

Het neerslagtotaal kan komende uren in het westen verder oplopen naar ruim 60 millimeter, aldus weerbureau Weeronline. In het hele land komen buien voor, maar in de kustgebieden zijn de buien, dankzij de voeding van het relatief warme zeewater, extra pittig. Er is kans op onweer en windstoten van 60-75 kilometer per uur.

Daarnaast maakte Weeronline bekend dat de zomer van dit jaar de zonnigste sinds 1976. Gemiddeld scheen de zon afgelopen periode zo'n 763 uur, tegen 608 uur normaal. In 1976 scheen de zon 837 uur.

Met een gemiddelde temperatuur van 19 graden, gemeten in De Bilt, was dit de warmste zomer sinds het begin van de metingen in 1901. Normaal ligt het gemiddelde op 17 graden. De meteorologische zomer loopt van 1 juni tot en met 31 augustus.

Er waren diverse regionale records. Zo beleefde Limburg de primeur om als eerste een zomergemiddelde boven 20 graden te noteren, namelijk 20,1 graden.

Weerstation Twenthe (bij Enschede) komt uit op ongeveer 780 zonuren, 209 meer dan normaal. In het oosten is het daarmee de zonnigste zomer sinds het begin van de metingen.

Bron en foto: ANP


| Foto: Digitaal Dagblad