Geef autokrakers geen kans in Rijswijk

22 July 2020, 18:41 uur
Algemeen
mainImage

Het afgelopen jaar is het aantal autokraken in Rijswijk toegenomen. De gemeente en politie van Rijswijk hebben de handen in een geslagen om deze vorm van autocriminaliteit aan te pakken

Het afgelopen jaar is het aantal autokraken in Rijswijk toegenomen. Bij een autokraak wordt niet de auto zelf gestolen, maar worden onderdelen gestolen en wordt de auto opengebroken om waardevolle spullen te ontvreemden. Gewilde spullen zijn onder meer navigatie (ingebouwd), diverse kleine goederen (laptop, zonnebril), gereedschap (hand- en elektrisch gereedschap), katalysatoren, kentekenplaten, spiegels, sturen en koplampen. De gemeente en politie van Rijswijk hebben de handen in een geslagen om deze vorm van autocriminaliteit aan te pakken.

Er wordt extra gesurveilleerd op zogeheten hotspots, plekken waar de meeste inbraken plaatsvinden. Ook worden tekstkarren ingezet om automobilisten te waarschuwen voor auto-krakers. De maatregelen worden ondersteund met voorlichting via diverse communicatiekanalen, met name met diverse flyeracties op de hotspots.

Wat kunt u zelf doen?
De gemeente en de politie hebben uw hulp nodig! Om de kans op autokraak te verminderen, kunt u zelf ook met een aantal eenvoudige zaken rekening houden:

-Sluit uw auto volledig af (portieren, ramen, schuifdak) en controleer dit;
-Neem waardevolle spullen uit de auto mee. De spullen onder de stoel of in de achterbak leggen is niet genoeg. Daders kunnen met speciale scanners uw laptop traceren!
-Leg alles uit zicht (van buitenaf is niet in te schatten hoeveel uw zonnebril waard is);
-Laat het dashboardkastje en de afdekhoes van de kofferruimte open;
-Verwijder houders van (navigatie)apparatuur en poets de afdruk van de zuignap weg;
-Haal altijd de sleutel uit het contact, ook als u maar even uit de auto stapt;
-Vraag bij uw dealer naar de mogelijkheden van een navigatie-lock,wielboutsloten, een SCM/KIWA goedgekeurd alarmsysteem, stickers op de ruiten;
-Zorg dat uw kentekenplaten goed vastzitten en niet eenvoudig te demonteren zijn;
-Parkeer uw auto op een goed verlichte parkeerplaats waar onwonenden zicht hebben op uw auto;
-Sluit op grote onoverzichtelijke parkeerplaatsen de auto met de sleutel af en niet met de afstandsbediening.
-Als u uw auto thuis parkeert, leg uw auto-sleutel niet in de buurt van de voordeur. Daders maken steeds vaker gebruik van de 'keyless entry methode’. De daders vangen het sleutelsignaal op met een speciaal apparaat en sturen dit signaal door naar de auto. De deuren worden ontgrendeld, het eventuele alarm wordt uitgeschakeld en de auto kan zelfs gestart worden. Maar meestal nemen ze de airbag en/of het navigatiesysteem mee. Bekijk in dit filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=8pffcngJJq0&feature=youtu.be) hoe bizar snel dit kan gaan.  Dus heeft u een sleutelkaart? Neem deze mee naar boven of naar een andere plek, minimaal 2 meter van de voordeur af. Stop eventueel uw sleutel in een metalen blik dat volledig afsluit. Zo kunnen daders veel moeilijker contact met uw sleutel krijgen en uw auto starten.

Tekst: Gemeente Rijswijk