Extern onderzoek naar toekomst Avalex

mainImage
Extern onderzoek naar toekomst Avalex

Het is allerminst zeker of Avalex het vuilnis in Rijswijk en omringende gemeenten de komende jaren blijft ophalen. Het Algemeen Dagblad meldt zaterdag in haar krant dat een extern bureau onderzoek doet naar de bestaansmogelijkheden van het afvalbedrijf.

Blijft Avalex zelfstandig bestaan? Komt er een fusie? Neemt een ander bedrijf de taken van Avalex over? Een extern onderzoeksbureau gaat al deze opties beoordelen. Een woordvoerster van het afvalbedrijf erkent de problemen bij de organisatiestructuur bij Avalex. “Wij willen sneller en gestructureerder werken, nu is het te vaak onduidelijk wie de koers bepaalt”, zegt zij in het AD.

In 2009 werd Avalex opgericht vanuit de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar, Delft, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp. Wethouders van die gemeenten maken dan ook deel uit van het bestuur. De afgelopen jaren zijn er veel problemen; vooral vanuit Rijswijk en Leidschendam-Voorburg komen er veel klachten over (grof)vuil dat te lang op straat blijft liggen en verkeerd wordt aangeboden. “Te veel afval belandt naast de containers en te vaak worden afspraken om vuilnis op te halen niet nagekomen”, aldus Marc Weterings van RijswijksBelang in het artikel. Ook VVD-raadslid in Leidschendam-Voorburg Bart Eleveld vindt dat er iets aan de huidige bestuursvorm moet veranderen. “Aangezien de gemeente zowel opdrachtgever als eigenaar is van Avalex, kunnen ze niet overgaan tot het uitdelen van sancties. Want die mogen ze uiteindelijk gewoon weer zelf betalen!”

Het is gissen naar de uitkomst van het onderzoek naar Avalex en wanneer deze is afgerond.


Foto: Digitaal Dagblad