Dodenherdenking 2018 met Wieteke van Dort en Timo Waarsenburg

mainImage
Dodenherdenking 2018 met Wieteke van Dort en Timo Waarsenburg

Begraafplaats Oud-Rijswijk, de Oude Kerk en Park Hofrust dat zijn de plekken waar de gezamenlijke Dodenherdenking 2018 van de Gemeente Rijswijk en Yarden Begraafplaats Oud-Rijswijk zal plaatsvinden. Daarbij zullen onder meer Rijswijker Timo Waarsenburg, Wieteke van Dort en het Rijswijks Strijdkoor een prominente rol vervullen.

Vrijdag 4 mei herdenken de Gemeente Rijswijk en Yarden Begraafplaats Oud-Rijswijk gezamenlijk onze doden. Bij de begraafplaats aan de Sir Winston Churchilllaan 233 begint de herdenking om 17.45 uur. Naast twee minuten stilte en de Last Post zingt Wieteke van Dort bekende nummers. Om 18.15 uur wandelen aanwezigen naar de Oude Kerk in de Herenstraat voor de gemeentelijke herdenking die om 18.30 uur begint. Hier vertelt Rijswijker uit zijn theatervertelling In oorlog en liefde: Het bijzondere en waargebeurde oorlogsverhaal van Hans Beckman (1919-2011). Deze Nederlandse militair en verzetsman vindt als gevangene in Auschwitz de liefde van zijn leven èn… overleeft het kamp. Om 19.45 uur gaan aanwezigen in stilte naar Park Hofrust. Bij het ‘Monument voor de gevallenen’ is de kranslegging en is om 20.00 uur twee minuten stilte, gevolgd door de toespraak van de burgemeester. Aansluitend kunnen belangstellenden een krans of bloemen bij het monument leggen.

Slag om Ypenburg
Op de Begraafplaats Oud-Rijswijk staat een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Slag om Ypenburg. Tijdens de plechtigheid (ontvangst vanaf 17.30 uur met koffie/thee) zal directievoorzitter van Yarden, Ron Bavelaar, kort spreken en worden er kransen/bloemen bij het monument gelegd. Verder zal Wieteke van Dort een aantal passende nummers zingen. Om 18.15 uur lopen aanwezigen naar de Oude Kerk voor het vervolg van het programma.Oude Kerk & Park Hofrust
Na de wandeling begint de gemeentelijke herdenking om 18.30 uur in de Oude Kerk. Hier vertelt Timo Waarsenburg het bijzondere levensverhaal van Hans Beckman. In het begin van de Tweede Wereldoorlog diende Beckman in het Nederlandse leger, wanneer hij zijn zusje verliest en zijn vader wordt opgesloten in de Scheveningse gevangenis. Met zijn broertje vlucht Hans naar Zwitserland om vanuit Engeland tegen de Duitsers te gaan vechten. Maar de broers worden opgepakt en afgevoerd naar Auschwitz. Hans wordt hier op slag verliefd en vraagt het meisje meteen ten huwelijk. Rondom deze vertelling zingt het Rijswijks Strijdkoor liederen uit de Mauthausen Cyclus.

Kranslegging en stilte
Traditiegetrouw sluit de herdenking om 20.00 uur af bij het ‘Monument voor de gevallenen’ in Park Hofrust met de kranslegging en twee minuten stilte, gevolgd door de toespraak van burgemeester Michel Bezuijen. Aansluitend kan iedereen kransen of bloemen neerleggen bij het monument. Als belangstellenden dit namens een organisatie doen, kan dit worden gemeld bij de Gemeente Rijswijk, Tineke Trompert ([email protected]of 070 326 16 41). Na de herdenking staat koffie/thee klaar in het Oude Raadhuis in Park Hofrust. Iedereen is van harte uitgenodigd om op vrijdag 4 mei aanwezig te zijn.


| Foto: Digitaal Dagblad