Denk even aan verzetsheld George Maduro als je naar Madurodam gaat

mainImage
Denk even aan verzetsheld George Maduro als je naar Madurodam gaat

De Antilliaans-Joodse George Maduro was een verzetsheld in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, en natuurlijk de Nederlandse Antillen. Hij is de enige Antilliaan aan wie de Militaire Willemsorde is toegekend. De miniatuurstad Madurodam uit Den Haag is naar hem vernoemd. Maduro wordt in 1916 geboren in Curacao.

Ik moet er wel eens terugdenken aan die radio (omroep Rijswijk) uitzending van 2013 waarin Myrna C. Moreno van het Joods Cultureel Historisch uit Willemstad zo vol respect sprak over George John Lionel Maduro.

“Zijn Koninklijke Onderscheiding die hij postuum (in 1946) heeft gekregen, de “ Ridder 4e klasse  der Militaire Willems Orde” hebben wij in permanente bruikleen mogen ontvangen van de Directeur der Kanselarij der Nederlandse Orden in Den Haag, Mr. J.C. van Ingen. In ons museum hangt een groot schilderij, waarop George Maduro en Villa Dorrepaal staan. Geschilderd door zijn vriend Jos Hilgers die het als aandenken aan George zijn ouders had geschonken. De directeur van Villa Dorrepaal, gelegen tussen Rijswijk en Voorburg, had op het internet een interview gelezen in de Amigoe waarbij ik vertelde over een tentoonstelling van de Tweede Wereldoorlog en onze oorlogsheld George Maduro vermeld werd. Er was een foto bij van dit schilderij. Wij kregen het verzoek of wij een hoge resolutie foto van genoemd schilderij  konden opsturen. Deze foto is gedrukt op canvas met een mooie lijst er omheen en hangt sinds oktober 2012 in de gerestaureerde zaal genoemd naar George Maduro in Villa Dorrepaal.  Niet te vergeten dat Madurodam genoemd is naar George Maduro. Mensen uit Nederland die ons bezoeken weten dat vaak niet. Jaarlijks ontvangen wij 22.000 bezoekers van alle delen van de wereld. Voor het bouwen van Madurodam waren het de ouders van George die het eerste kapitaal hadden gestort.”

George Maduro heeft zich door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw onderscheiden , door op 10 mei 1940 als commandant van een peloton jonge soldaten met veel beleid en op eigen initiatief de overmeestering te ontwerpen en voor te bereiden van de achter de Vliet bij Rijswijk door de vijand bezette villa Leeuwenburg (Dorrepaal).

In 1944 wordt Maduro verraden en moet in 1944  naar concentratiekamp Dachau waar hij op 9 februari 1945 overlijdt aan vlektyfus.

René Marquard
Foto: Twitter Tom van Hemert


| Foto: Digitaal Dagblad