Dag van de tandarts in Rijswijk

6 March 2020, 10:55 uur
Algemeen
mainImage

René Marquard beet zich weer vast in onze reeks ‘De dag van ….”. Vandaag (=vrijdag) is het de dag van de tandarts. René voelde tandarts Mounir el Battioui van Tandartsenkliniek Rijswijk aan de ‘tand’.

Hoe mooi is eigenlijk het vak van tandarts?
Mounir el Battioui: “Het vak van tandarts beoefen ik met heel erg veel plezier. Het is een boeiend en divers beroep. Onze praktijk heeft een gemêleerd patiëntenbestand, dus wij hebben als tandartsen met de meest uiteenlopende mensen te maken. Iedereen is welkom bij ons. Aangezien je elke dag met veel patiënten in contact komt, is het dus ook een sociaal beroep. Ik weet als tandarts als geen ander hoe belangrijk het is om een goed gebit en een gezonde mond te hebben. Niet alleen uit esthetisch oogpunt, maar juist ook omdat bij gebit- en tandvleesproblemen mensen bijzonder groot ongemak kunnen ervaren, wat serieus effect kan hebben op hun levenskwaliteit. Het maakt mij gelukkig als ik patiënten van hun pijn kan afhelpen, hun mondgezondheid op orde krijg en ik ze weer breeduit zie durven te lachen. Het is mijn passie om mijn vakmanschap in te zetten om dan ook het maximaal haalbare resultaat te verwezenlijken.”

Hoe staat het gebit er in het algemeen voor anno 2020?
“Ik merk dat over het algemeen er meer aandacht is voor gebitsverzorging en mondgezondheid. Dat komt ook omdat tegenwoordig gezonde voeding veel meer aandacht krijgt en daarmee ook het verband tussen voeding en mondgezondheid wordt gelegd. Vroeger kwam het neer op goed poetsen en twee keer per jaar naar de tandarts gaan. Ik zie een verschuiving naar meer preventie en een bewustwording van de slechte invloed van suikers en frisdranken op je gebit. Ook de opmars van elektrische tandenborstels heeft een positieve invloed gehad. “

Hoe belangrijk is het goed  onderhouden van je gebit en hoe doe je dat nu eigenlijk?
“Het zelf goed verzorgen van je gebit is essentieel voor je mondgezondheid. Mijn collega's en ik wijzen er altijd op dat een gezonde mond begint met een gemotiveerde patiënt. Niemand ligt graag in de tandartsstoel, dus hoe meer aandacht je besteedt aan de dagelijkse verzorging van je mond, hoe groter de kans is dat je geen of minimale klachten gaat krijgen. Wij hebben een hoogwaardige preventieafdeling, waar buiten de gebitsreinigingen patiënten ook instructies (kunnen) krijgen hoe ze het beste hun gebit en tandvlees kunnen onderhouden. Bij het onderhoud hoort ook de halfjaarlijkse controle. Ook wanneer je geen klachten ondervindt is het heel belangrijk om tweemaal per jaar op controle te komen. Juist omdat beginnende cariës, gaatjes, en tandvleesproblemen vaak geen ongemak opleveren, maar wel schade aan je gebit doen. Een tijdige constatering en behandeling drukt de kosten enorm en levert aanmerkelijk minder ingrijpende behandelingen op. We adviseren van harte om de controle bij de tandarts te combineren met een afspraak voor een gebitsreiniging, omdat hoe goed je ook poetst, een 'onderhoudsbeurt' bij de preventieassistente of mondhygiëniste groot verschil maakt voor je mondgezondheid.”   

Zijn er nog veel mensen bang voor de tandarts en hoe neem je die angst zoveel mogelijk weg?
“Dat mensen enorm opzien tegen een tandartsbezoek, of alles er aan doen om helemaal niet komen, is niet ongewoon. Vaak zijn het mensen die vroeger erg nare ervaringen hebben gehad. Tegenwoordig kan in principe alles geheel of praktisch pijnloos. Het is meer het onbekende wat mensen vrezen. Wij hebben veel met angstpatiënten te maken en besteden extra tijd en zorg voor deze mensen. Onze ervaring is, dat wanneer wij ze geholpen hebben, ze heel verbaasd zijn dat de behandeling zo ontzettend meeviel. We nemen onze patiënten serieus, luisteren naar hun angst en communiceren zorgvuldig wat we gaan doen en waarom. We krijgen dan ook veel erkenning dat onze 'angstpatiënten' uiteindelijk zichzelf als standaardpatiënten gaan zien en na een noodzakelijke mondrenovatie trouw en met een gerust hart op hun halfjaarlijkse controle komen.”

Wat is jullie aanpak bij kinderen?
“Wij adviseren de ouders om hun kinderen al op zeer jonge leeftijd (vanaf 2 jaar oud) mee te nemen naar de tandarts. Ze mogen dan in de stoel zitten en op speelse wijze kunnen ze kennismaken met de tandarts, de assistente en de apparatuur waarmee gewerkt wordt. Zo raken ze van jongs af gewend aan een tandartsbezoek en laten ze zich wat later, als ze hun melktandjes hebben, op een onbevangen wijze controleren en eventueel behandelen. Vooral bij kinderen hameren we op preventie. Bovendien kan ik niet genoeg benadrukken dat bij kinderen, tot 18 jaar, alle tandartskosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Ouders worden dus niet opgezadeld met nota's en er is dus geen reden om uit kostenoverwegingen je kind tandartszorg te ontzeggen.”

Is het waar dat het niet goed onderhouden van je gebit mogelijk  andere ziektes in het lichaam zou kunnen veroorzaken?
“Het is inmiddels volgens vele wetenschappelijke studies aangetoond dat er een verband bestaat tussen verwaarloosde mondgezondheidsproblemen en allerlei (ernstige) ziektes. Daar is echt helemaal geen twijfel over. Eigenlijk is dat ook niet verwonderlijk, aangezien je mond de toegangspoort naar je lichaam is. Dat is ook een reden dat ik mijn vak als tandarts heel serieus neem en er alles aan doe om mijn patiënten de beste zorg te bieden en te waken over hun mondgezondheid.” 

We hebben zoveel soorten tandpasta, welke zouden jullie nu aanbevelen?
“Het is niet mogelijk om de beste tandpasta aan te wijzen. Op dit moment is fluoride de enige bewezen toevoeging aan tandpasta met een zeer sterk en duidelijk effect. Poetsen met een fluoride tandpasta vermindert het aantal gaatjes dat ontstaat. Het is dus in ieder geval belangrijk dat de tandpasta die gebruikt wordt fluoride bevat. Speciale tandpasta’s kunnen een extra effect toevoegen, maar bedenk wel dat de mechanische plakverwijdering (bijvoorbeeld borstel) belangrijker is dan het merk tandpasta waar mee gepoetst wordt.”