Cursussen kunstgeschiedenis in Museum Rijswijk    

mainImage
Cursussen kunstgeschiedenis in Museum Rijswijk    

Museum Rijswijk heeft een traditie met het verzorgen van cursussen kunstgeschiedenis. De afgelopen 30 jaar heeft het museum dit al met groot succes gedaan en op maandag 1 oktober beginnen er weer twee bijzonder interessante cursussen. Op deze maandagochtend wordt gestart met de cursus ‘Moderne Kunst 1900-1920’ gevolgd op maandagmiddag met de cursus ‘Symbolen in de kunst, deel I’.

Beide cursussen worden gegeven door een eerste-graads lesbevoegde kunsthistorica met meer dan 30 jaar ervaring. Aan de hand van keynote presentaties gaat kunst en geschiedenis leven. Voorkennis en aanschaf van studiemateriaal is niet noodzakelijk, er worden informatiebladen met samenvattingen van het behandelde uitgereikt.

‘Moderne Kunst 1900-1920’
Bij de cursus ‘Moderne Kunst 1900-1920’ komt het volgende aan de orde: Art Nouveau/Jugendstil, Wiener Sezession, Wiener Werkstätte, De Nabis, Fauvisme (Matisse) Expressionisme van Die Brücke (Kirchner, Nolde) en Der Blaue Reiter (Kandinsky, Marc), Kubisme (Picasso, Braque), Futurisme, Dadaïsme, Suprematisme en Constructivisme.

De 8 bijeenkomsten staan gepland op 1, 8 en 15 oktober; 5, 12 en 26 november; 3 en 10 december 2018. Het aanvangstijdstip op deze maandagochtenden is steeds 10.45 en de cursussen duren tot 12.30 uur.

‘Symbolen in de kunst, deel I’
In de cursus ‘Symbolen in de kunst, deel I’ worden een aantal veel voorkomende symbolen op schilderijen behandeld. Met name de christelijke symbolen staan centraal. Wanneer men let op symboliek gaat er een nieuwe wereld open. Welke betekenissen hebben bijvoorbeeld de symbolen rondom Christus en Maria? Aan welke symbolen herkent men heiligen, goden en godinnen? Wat is een personificatie en wat een allegorie? Wat vertellen kleuren, voorwerpen, dieren, bloemen en vruchten ons? Vragen die in deze cursus behandeld worden.

Deze bijeenkomsten staan gepland op 1, 8 en 15 oktober: 5, 12 en 26 november 2018, van 13.30 tot 15.15 uur.

Een brochure over de cursussen en meer informatie is te verkrijgen bij Museum Rijswijk tijdens de openingstijden van het museum of bij de docente: [email protected] of 0181- 482236.


| Foto: Digitaal Dagblad