Culturele activiteiten helpen bij terugdringen criminaliteit

mainImage
Culturele activiteiten helpen bij terugdringen criminaliteit

Wat heeft cultuur te maken met criminaliteit? Verschillende politieke partijen worstelen met deze vraag tijdens het Cultureel Maatschappelijk debat op 13 maart in de Rijswijkse Schouwburg. De meerderheid ziet niet direct verband tussen cultuur en criminaliteit. Welzijnswerk, ja dat heeft wel invloed, maar cultuur…?

Ik moet iets kwijt. Cultuur (net als sport overigens) kan heel goed worden ingezet als instrument om criminaliteit terug te dringen.

Het ontdekken van je talent, ook op het gebied van cultuur, heeft een positieve invloed op je eigenwaarde. Ontdekken dat je het leuk vindt om beeldend bezig te zijn, theater te maken, (song)teksten te schrijven of te dansen geeft een hoop positieve energie. Ontdekken dat je ook nog eens talent hebt op dat gebied is een enorme boost voor je zelfvertrouwen. Het opent deuren naar nieuwe sociale omgevingen. Daar gelden andere normen en waarden die je helpen om op het juiste pad te blijven. Je maakt nieuwe vrienden. Het creëert de mogelijkheid om in contact te komen met rolmodellen, zoals de bandleider (of de voetbalcoach) die de juiste snaar raakt en je stimuleert om tóch die opleiding af te maken.Dus ja, partijen: cultuur draagt bij aan het verminderen van criminaliteit!

We weten natuurlijk niet hoe het loopt bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, dat gaan we ervaren. Maar mijn uitnodiging ligt er; mocht je na 21 maart op een plek terecht komen waarin je verantwoordelijkheid draagt voor cultuur of het terugdringen van criminaliteit, nodig ons dan uit. Wij delen graag onze ideeën!

Hester Muntslag
Inwoner van Rijswijk & Programmamanager bij Haaglanden Beweegt


| Foto: Digitaal Dagblad