Code Rood voor rode rivierkreeftjes

mainImage
Code Rood voor rode rivierkreeftjes

Rode rivierkreeftjes zijn in twintig jaar uitgegroeid tot een enorme plaag, ook in Rijswijk. Onder water vreten ze alle waterplanten op en nemen en passant ook kikkerdril en eitjes van salamanders mee. Ook graven ze holletjes in de kanten en lopen ze de tuinen in of gewoon op straat 's avonds na een regenbui. Ze worden wel gegeten door bijv. reigers en meeuwen, maar die kunnen de aantallen kreeftjes vooralsnog niet bijbenen.

Hoofdrolspeler in het Westlandse nieuwe stripboek Code Rood is de Amerikaanse rode rivierkreeft. Stripfiguur Sjaak van der Staak knoeit met een groeimiddel uit de glastuinbouwbouw. Daardoor krijgt het rivierkreeftje de omvang van een bestelbus, en deze monsterkreeft maakt de Zweth onveilig vlakbij café Het Bonte Haas. Het stripboek zit vol verwijzingen naar plaatsen en personen uit het Westland en Midden-Delfland.

Gepelde rivierkreeftjes liggen gewoon bij de supermarkt, maar het vangen van rode kreeftjes met een kreeftenkorf is verboden voor iedereen behalve de beroepsvissers. Zo'n kreeftenkorf is een eenvoudige doos van gaas. Met wat kattenvoer erin om de kreeften te lokken, kun je in korte tijd grote aantallen rode kreeftjes diervriendelijk vangen. Wegvangen werkt natuurlijk maar tijdelijk, want er zijn heel veel kleine kreeftjes die de plek van de grote kreeftjes weer opvullen.

AWP Delfland pleit voor wegvangen rivierkreeftjes De AWP pleit voor het doen van veldproeven met kreeftenkorven, om te zien of zo de overlast en natuurschade kunnen worden beperkt. Dit zou in samenwerking kunnen met de enige beroepsvisser die nog in Delfland actief is. In de pacht van het aalrecht (recht om paling te vangen) is ook de vangst van rivierkreeftjes opgenomen. Een andere optie is om de veldproef uit te voeren met de hulp van de sportvissersverenigingen in Delfland. "Code Rood is een heel toepasselijke titel", zegt Hans Middendorp, fractievoorzitter van de AWP Delfland en visbioloog. "De aantallen rode kreeftjes lopen nu de spuigaten uit!".

 


Foto: Digitaal Dagblad