CBR in Rijswijk wekt woede rijschoolhouders

mainImage
CBR in Rijswijk wekt woede rijschoolhouders

De rijschoolbranche is op zijn zachts gezegd niet blij met uitspraken die het CBR woensdag deed. Deze kondigde extra maatregelen aan voor de lange wachttijden, die volgens het hoofdkantoor van het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheidsbewijzen in Rijswijk  mede worden veroorzaakt door de lage slagingspercentages van sommige rijscholen. “Een schandalig bericht”, reageert een van de rijschoolhouders op de website www.rijschoolpro.nl .

Het CBR in Rijswijk bracht woensdag naar buiten dat het onder meer gepensioneerde examinatoren gaat inzetten om de lange wachtrijen bij de examens weg te werken. Het CBR verwijt rijscholen dat zij hun leerlingen veel te vroeg op laten gaan voor het examen, waardoor 70 procent nu zakt.

Op bovengenoemde website en op social media gingen rijschoolhouders los op dit bericht. Enkele reacties:

“Door de te lange wachttijden ben je soms als instructeur ook een beetje gedwongen eerst een examen te boeken met als risico dat de leerling misschien tegen die tijd niet op niveau is.”

“Er zijn genoeg collega’s die veel leerlingen met ADHD, PDD-NOS of andere belemmeringen hebben. Hun percentage ligt vaak lager en dat zegt niets over hun kwaliteit!”

“Ik vind dit een schandalig bericht. Ik ben enkele jaren geleden door het CBR gevraagd om mensen met een beperking op te leiden. Alle examenkandidaten zijn zenuwachtig voor hun examen, maar mensen met een beperking nog erger.”

“De rijschool wordt al snel de dupe van slagingspercentages. Hou daar eens een keer mee op. De ene keer scoort een rijschool 60 procent en de andere keer maar 20 procent. Die periodes zijn er gewoon.”

“Sluit inderdaad die rijscholen uit waarvan bekend is dat de leerling iedere keer weer te vroeg opkomt voor een examen. Het CBR is hiervan op de hoogte en anders hebben ze daar vast wel een rekenmodel voor.”

Foto: CBR Examencentrum in Rijswijk via Google Maps


Foto: Digitaal Dagblad