Rijswijks Dagblad | Bus 51 kan bocht Muziekbuurt niet nemen
mainImage

Bus 51 kan bocht Muziekbuurt niet nemen

De twee raadsleden van Rijswijks Belang, Links Nel Kames en Marc Weterings
22 mei 2020, 07:05 uur
Algemeen, Politiek

Tijdens de bijeenkomst van het Forum Stad en Samenleving van de Rijswijkse gemeenteraad werd verkeerswethouder Björn Lugthart door diverse partijen aan de tand gevoeld over de situatie met betrekking tot het OV in de Muziekbuurt.

Eind 2018 werd bus 23 door de HTM uit de buurt weggehaald, waardoor de vierduizend inwoners van deze wijk verstoken zijn van ov. Bus 51 van vervoersmaatschappij Egged Bus Systems (EBS), kwam wel in de plaats van bus 23, maar deze bus doet de Muziekbuurt niet aan tot ontsteltenis van de bewoners die afhankelijk zijn van het OV voor bezoeken aan ziekenhuis Leyenburg en winkelcentrum In de Bogaard. Lugthart verzekerde de raadsleden dat ook hij teleurgesteld is over het uitblijven van een oplossing voor de busverbinding in de buurt. Hij verwierp de kritiek dat hij er tot nu toe niks aan gedaan heeft om het OV weer terug te krijgen in de buurt verre van zich.

Met de verschillende betrokken partijen, Metropool Regio Rotterdam Den Haag,  HTM en EBS, voert de gemeente regelmatig overleg om tot een oplossing voor dit probleem te komen en alle partijen zijn het eens over de terugkeer van het OV in de buurt. Lugthart legde de raadsleden uit dat het vooral een technisch probleem is waardoor de Muziekbuurt door bus 51 nog niet wordt aangedaan. Lugthart: “Het probleem is de bocht die bus 51 moet nemen van de Beatrixlaan naar de Admiraal Helfrichsingel om zodoende de Muziekbuurt aan te kunnen doen. Het is voor de buschauffeurs onmogelijk die bocht te nemen, zonder over de stoep te rijden. Dit wordt veroorzaakt door zowel de afscheiding op de weg alsmede het verkeerseiland dat er ligt. Door de betrokken partijen is vervolgens nog bekeken of bus 51 eventueel andersom zou kunnen rijden rechtdoor tot aan de Sir Winston Churchilllaan, oversteken naar station Rijswijk, terug via de busbaan naar de Muziekbuurt en zo naar In de Bogaard. Maar deze route levert hetzelfde probleem op als destijds bij bus 23, hierdoor ontstaat een tijdsoverschrijving van drie minuten, en dat kan niet volgens Lugthart.  

Toch ziet de wethouder wel een mogelijkheid om bus 51 binnen niet al te lange tijd de Muziekbuurt aan te laten doen. De Rijswijkse verkeerswethouder: “Binnenkort moet op die plek het asfalt eruit dan kunnen we, in het kader van werk naar werk, kijken of we de wegafscheiding eruit kunnen halen en ook het verkeerseiland kunnen verwijderden. De stoep kunnen we dan verleggen en dan gaan we onderzoeken of het misschien wel mogelijk is dat de buschauffeurs die bocht kunnen nemen. Dat hoeft niet veel te kosten. Vanwege de huidige crisis lopen de onderhandelingen vertraging op, maar neemt u van mij aan dat er door alle betrokken partijen veel werk wordt verricht om bus 51 de Muziekbuurt weer te laten aandoen en daarmee gaan wij weer door wanneer dit mogelijk is”.

Mede namens het betoog tijdens vergadering van raadslid Nel Kames van RijswijksBelang (links op de foto), die zich al sinds het verdwijnen van buslijn 23 inzet voor een nieuwe busverbinding, is het agendapunt nu opgenomen in de zienswijze/begroting van de gemeente Rijswijk.

 

 

 

Redactie: Peter Petit