Bomenkap op Mallegat in Oud Rijswijk (il)legaal?

mainImage
Bomenkap op Mallegat in Oud Rijswijk (il)legaal?

De redactie van het Rijswijks Dagblad werd woensdag door verschillende mensen benaderd over het mogelijk illegaal kappen van de grote lindeboom op het terras van Bistro ‘t Poortje van Verlaan aan het Mallegat. Op locatie bleek dat er nog slechts een klein deel van de stam zichtbaar met daarboven een terrastafel en rondom stoeltjes.

We vroegen Sandra Wessels van Bistro ’t Poortje van Verlaan en de gemeente Rijswijk over de rechtmatigheid van de kap van de lindeboom.

Sandra Wessels: “De betreffende bomenkap die woensdag heeft plaatsgevonden op de grond/ achtertuin van Bistro t Poortje van Verlaan is zeker niet illegaal uitgevoerd. Je kunt er dan ook volledig vanuit gaan dat ik hiervoor het nodige huiswerk heb verricht en niet over 1 nacht ijs ben gegaan. Ik vind het dan ook jammer dat men dit dan meteen aanwendt om te roepen dat dit illegaal heeft plaatsgevonden. Maar het zij zo.”

“Waarom het niet illegaal is?” stelt Wessels zichzelf een retorische vraag en vervolgt. “Ik heb gehandeld volgens de APV 2017 van de gemeente Rijswijk hoofdstuk 4 afd. 3 artikel 4.11 lid 2. Tevens heb ik via het loket omgevingsvergunnings check gemeente Rijwijk gedaan. (Zie hieronder).”“Ik heb een advocaat van statuur ingeschakeld om te kijken of wij van de gemeente een geregistreerde lijst mochten ontvangen waarop bomen met eventuele specifieke aanduidingen en/of waarde staan. Helaas hierop geen reactie en bij nader onderzoek blijkt deze ook niet aanwezig te zijn binnen de gemeente Rijswijk. Ook het door mij geraadpleegde landelijke bomenregister vermeldde geen enkele aanwezigheid van de betreffende linde in de achtertuin/terras van Bistro t Poortje van Verlaan. Ik heb in mijn algeheel onderzoek naar de boom ook een groenadviesbureau erbij gehaald om te kijken wat eventuele oplossingen konden zijn voor de linde. Helaas bleek uit dit rapport er geen passende oplossing te zijn. Kortom als goed burger betaamt mijn huiswerk gedaan.”

Wessels vervolgt: “De boom die is geveld betreft een snelgroeiende Linde met de helaas bijbehorende nare kenmerken die ik hier onder zal toelichten:
• De boom stond zo dicht op de achtergevel dat beschadiging hiervan niet lang meer op zich zou laten wachten.
• Door de groei van de wortels heb ik inmiddels meermaals het terras opnieuw bestraat maar daar was helaas ook geen houden meer aan. Zelfs het openbare straatwerk in t steegje t Poortje van Verlaan werd aangetast en struikelgevaarlijk
• De worteldruk beschadigt rioleringen en vetafvoerput
• Gevaar van struikelen van gasten en medewerkers
• Aantrekking van ongedierte in de boom die je als terrasgast liever niet op je bord wilt hebben
• Een zeer groot nadeel van dit type boom is: 2 maanden per zomer het uitscheiden van een hars veroorzaakt door de luis die kenmerkend is voor de Lindebomen. Zo erg zelfs dat onze gasten onderregende en onder deze plakkerige substantie kwamen te zitten. Kortom de economische haalbaarheid van het terras komt dan wel in het gedrang.”

“We willen ons terras deze zomer heel graag optimaal benutten en opknappen. Verbetering van uitstraling voor omwonenden en onze gasten. Ik ben overgegaan tot het kappen van de linde, iets wat mij echt aan het hart is gegaan.”

Ook van de gemeente kreeg het Rijswijks Dagblad een reactie naar aanleding van het kappen van de boom. “Het college heeft kennis genomen van de kap van een lindeboom op het terras van Bistro het Poortje van Verlaan. Op dit moment onderzoekt de gemeente de rechtmatigheid van de kap.”

Wordt vervolgd...


Foto: Digitaal Dagblad