Betoog dochter (ex)burgemeester Ldam-Vbg

21 August 2019, 07:33 uur
Algemeen
mainImage
Johan Kool
Kan een dochter van een burgemeester meedoen aan openbare feesten in Leidschendam-Voorburg?

Floor van der Sluijs, dochter van ex burgemeester Hans van der Sluijs, komt op LinkedIn met een opvallend betoog dat als volgt luidt:

Volgens de Telegraaf moeten kinderen van burgemeesters zich realiseren dat zij ook in een glazen huis wonen en publiek bezit zijn. Dat is wel heel makkelijk geredeneerd. Weet dat kinderen van burgemeesters, ministers, koningen of BN'ers zelf niet voor die publieke functie hebben gekozen

Dochter van de burgemeester staat niet op mijn LinkedIn, maar was van mijn geboorte tot mijn 32e wel een van mijn functies. Niet mijn eigen keuze, maar een titel en reeks verwachtingen die door buitenstaanders aan mij werden opgelegd

De Telegraaf schreef afgelopen week dat de zoon van Femke Halsema zich van tevoren had moeten realiseren dat hij, als kind van een burgemeester, in een glazen huis woont. Daarmee rechtvaardigt de Telegraaf het vergroten van zijn minderjarige misstap tot nationale rel. Lekker makkelijk.

Minderjarig
Vooropgesteld, moet je gewoon niet inbreken en vernielen, maar gelukkig hebben we daar in Nederland een rechtssysteem voor. Dat geldt ook gewoon voor de zoon of dochter van een burgemeester. Alleen werden zijn gegevens niet beschermd voor de buitenwereld, zoals dat bij iedere andere minderjarige die een strafbaar feit pleegt, wel het geval is. 

Glazen huis
Dat glazen huis is de zoon van Femke Halsema echt niet ontgaan. Als kind of partner van iemand met een publieke functie word je daar regelmatig aan herinnerd. Soms op een leuke manier, maar vaker op een vervelende manier. Daar valt niet aan te ontsnappen. Niet in Amsterdam, niet in Noordwijk en zelfs niet op Schiermonnikoog.


Leven in de spotlight
Ik had nog ’mazzel’. De spotlight op mijn leven als dochter van de burgemeester bleef beperkt tot foto’s in de lokale krant, pesterijen op school en een actiegroep die het nodig vond om mijn vader op zondagmiddag bij ons thuis een taart in het gezicht te bezorgen. Mijn vader gooide de taart terug en ik trok hem al scheldend terug het huis in. De actiegroep filmde alles. De Telegraaf heeft het gelukkig nooit gehaald, maar het effect galmde nog lang na.

Trots
Het is wat, om kind van een burgemeester te zijn. De trots die ik voel voor mijn vader, die dit zware ambt 32 jaar vervulde, maakte even zo vaak plaats voor woede en verzet tegen de zelfingenomen houding van mensen die vonden dat ze door zijn ambt ook iets over mij te zeggen hadden. 

Ieder zijn rol
Laat het aan de ouders en het Nederlandse rechtssysteem om te oordelen over het gedrag van deze jongen. Daar hebben zij de bemoeienis van de Telegraaf echt niet bij nodig.

Floor van der Sluijs

Communicatieadviseur, fotograaf èn dochter van Hans van der Sluijs, oud-burgemeester van Hazerswoude (1984-1990), Noordwijk (1990-2003), Maarssen (2003-2007) en Leidschendam-Voorburg (2007-2016)