Rijswijks Dagblad | ANWB: Forse groei files in eerste kwartaal

ANWB: Forse groei files in eerste kwartaal

mainImage
ANWB: Forse groei files in eerste kwartaal

Het aantal files op de snelwegen is in het eerste kwartaal van 2018 fors gestegen. Uit cijfers van ANWB Verkeersinformatie blijkt dat de filezwaarte op alle A- en N wegen in ons land in het eerste kwartaal van 2018 ruim 25 procent hoger uitkomt dan vorig jaar. Een opmerkelijke groei na een jaar waarin de filezwaarte* vrijwel stabiel bleef.

Naast het verkeersaanbod hebben de weersomstandigheden tijdens de wintermaanden grote invloed op de doorstroming van het verkeer gehad, meldt de ANWB verder. In januari zorgden regen (dinsdag 16 januari) en storm (donderdag 18 januari) ervoor dat het verkeer op veel wegen compleet vast kwam te staan. Ondanks de uitgebreide waarschuwingen kantelden er 18 januari meer dan 60 vrachtwagencombinaties en zij blokkeerden daarmee lange tijd veel wegen.

In februari was er een lichte filegroei in vergelijking met vorig jaar. Maart, volgens de filestatistieken één van de drukste maanden in het jaar, liet daarentegen een enorme piek zien. Zowel in de ochtend- als in de avondspits was het fors drukker dan de afgelopen jaren. Dit kwam door een groot aantal ernstige ongelukken waarbij vrachtauto's betrokken waren. De vaak langdurige beperkingen voor het verkeer zorgden voor veel verkeershinder.

De ochtendspits is op dinsdag het drukst, tijdens de avondspits staan automobilisten het langst stil op donderdag. Opvallend blijft dat veel kleine ongelukken als kop-staartbotsingen direct zorgen voor veel vertraging voor het overige verkeer. Aanrijdingen die volgens de ANWB toch makkelijk te voorkomen zijn.

Weggebruikers in Zuid-Holland, Gelderland maar ook in het zuiden van het land ondervonden veel meer hinder van files in vergelijking met de periode vorig jaar. Daarentegen bleef de hinder op de A- en N wegen in de regio Amsterdam vrijwel gelijk.


Foto: Digitaal Dagblad