Actiebereidheid op tweede stakingsdag streekvervoer nog groot

mainImage
Actiebereidheid op tweede stakingsdag streekvervoer nog groot

Buschauffeurs in het streekvervoer en werknemers op enkele regionale treinverbindingen leggen vandaag / donderdag voor de tweede opeenvolgende dag hun werk neer. In het hele land rijden geen of een stuk minder streekbussen.

De vakbonden eisen meer loon en pauzes dan de werkgevers willen bieden. De werkgevers zijn verontwaardigd over de staking, omdat die werd afgekondigd terwijl bemiddelaars nog in gesprek waren over de vastgelopen cao-onderhandelingen.

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is veel minder te merken van de staking, aangezien de vervoersbedrijven in de grote steden eigen cao's hebben. De HTM in de Haagse regio rijdt dus gewoon.

Over de vraag hoe hoog de stakingsbereidheid is, verschillen de bonden en werkgevers sterk van mening. Volgens FNV-onderhandelaar Paula Verhoef rijdt 85 procent van de bussen niet. Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) meldde eerder dat de cijfers over de actiebereidheid die de bonden geven niet kloppen.

Vakbond CNV heeft aangekondigd dat de staking sowieso drie dagen duurt, dus tot en met vrijdag. FNV heeft het over een staking voor onbepaalde tijd.

Wilt u weten welke bussen wel en niet rijden, ga naar de site 9292.nl.

Bron en foto: ANP


Foto: Digitaal Dagblad