TV-programma over Den Haag in jaren '50

13 May 2019, 16:09 uur
Vroeger
mainImage

Donderdag de tweede van vier afleveringen van de NTR-documentaireserie De (h)eerlijke jaren 50. Deze aflevering speelt zich volledig af in Den Haag.

Den Haag komt na Rotterdam als meest gehavende stad van Nederland uit de oorlog; veel huizen zijn verwoest. Voor jonge gezinnen is het dan ook vrijwel onmogelijk om een zelfstandige woning te krijgen. Ze wonen gedwongen bij anderen in huis, op een paar vierkante meter,  moeten keuken en badkamer met wildvreemden delen. Dat geldt ook voor de repatrianten die na de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland komen. Hoe groot is het geluk bij de bewoners als er midden jaren 50 een gloednieuwe wijk met flats gereed is waar niet alleen gewoond maar ook gewinkeld, gespeeld en getuinierd kan worden?

In de nieuwe serie ‘De (h)eerlijke jaren 50’ schetst de NTR een divers beeld van het leven in de jaren 50 aan de hand van vier regio’s en thema's.

Bewoners halen herinneringen op en vertellen over de veranderingen in de jaren 50. Vrolijke verhalen over de onderlinge solidariteit, het eerste eigen huis, gezellig rond de radio. Maar ook sombere verhalen over armoede, strenge hospita’s, en het uitzwaaien van familieleden die naar verre oorden vertrekken... Het land verandert snel in dit decennium; industrie, woningen, supermarkten en scholen worden uit de grond gestampt. Na de aanvankelijke armoede breekt een nieuw en welvarender leven aan met ijskasten, televisies en brommers. Statistieken - in samenwerking met het CBS - illustreren de groei van de economie, de opkomst van de consumptiemaatschappij en het verdwijnen van de traditionele samenleving. Dat heeft overal impact, in het dagelijks leven en in de gemeenschap.