Dansexpo leidt van Zonnekoning tot Rihanna

25 September 2019, 14:04 uur
Uitgaan
mainImage
ANP

Het Gemeentemuseum Den Haag opent komend weekeinde de tentoonstelling Let's Dance over dans, mode en de manier waarop die elkaar beïnvloeden. Met name kostuums spelen een grote rol op het als erg vrolijk aangekondigde evenement, dat dans en mode belicht van vroeger tot nu.

Zo is de felroze jurk met veren te zien die popster Rihanna bestelde bij David Laport (uit Goes) om in te swingen tijdens de carnavalsoptocht op Barbados van dit jaar. Ook de vierkante tutu's die het Nederlandse modeduo Viktor & Rolf in 2014 bedacht voor Het Nationale Ballet hebben een plek op de expo.

Maar er zijn ook kostuums te bewonderen die ongeveer een eeuw geleden door niemand minder dan Picasso werden ontworpen voor de destijds zo spraakmakende Russische Balletten, waarmee de legendarische impresario Sergei Diaghilev onder meer theaters in Parijs op stelten zette.

Een belangrijk overblijfsel van de danshistorie is verder een van de spitzen waarop Anna Pavlova nog haar kunsten heeft vertoond, de nooit vergeten Russische ballerina die in 1931 in het Haagse hotel Des Indes aan longontsteking bezweek.

De oudste stukken op de expo zijn baljurken uit de 18e eeuw, in een zaal als uit die tijd. In de hofcultuur van vroeger tijden was dans enorm belangrijk en de naam van Lodewijk XIV, de Zonnekoning, valt dan ook bij de inleiding op de tentoonstelling. Hij was immers zo'n fanatieke danser, dat de Belgische regisseur Gérard Corbiau er in onze eeuw nog een film over maakte en daar een Oscar-nominatie mee verwierf.

In een andere zaal buitelen op een groot scherm fragmenten uit allerlei dansfilms over elkaar heen. Uiteraard van het wereldberoemde danspaar Fred Astaire en Ginger Rogers, dat met name in de jaren dertig dankzij Hollywood-producties mensen in de hele wereld weg liet dromen, tot aan delen uit het met Oscars overladen La La Land uit 2016. Michael Jackson, John Travolta en Madonna ontbreken niet.

"Dans gaat net als mode over beweging, vrijheid en schoonheid. Ook buiten de catwalks zie je regelmatig de invloed van dans. De charleston, de jive, discomuziek of house maken niet alleen dancing queens van ons, maar beïnvloeden ook wat we dragen. En subculturen zoals hiphop hebben het modebeeld blijvend veranderd", zo verklaart het museum de tentoonstelling, waar verder ontwerpen zijn te bewonderen van couturiers als Yves Saint Laurent, Vivienne Westwood, Jan Taminiau, Iris van Herpen en het huis Dior.


Door: ANP