Waterpolosters richting OKT eerst in 'bubbel' in Zeist

29 December 2020, 13:23 uur
Sport
mainImage

De Nederlandse waterpolosters werken in aanloop naar het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst eerst een trainingskamp af in Zeist. Bondscoach Arno Havenga en zijn speelsters verblijven vanaf 11 januari daar in een 'bubbel' en gaan vervolgens naar Italië, waar van 19 tot en met 24 januari wordt gestreden om de laatste twee tickets voor de Olympische Spelen van Tokio.

"De speelsters leven natuurlijk al maanden volgens strenge protocollen en zijn eraan gewend dat ze hun sociale kring zo klein mogelijk houden", aldus Havenga. "We zijn na de kerst zelf ook al begonnen met sneltesten, maar we willen niet het risico lopen dat ze uitgerekend vlak voor vertrek alsnog besmet raken. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. We willen naar Triëst gaan in de wetenschap dat we er alles aan hebben gedaan om het virus buiten de ploeg te houden, zodat we kwalificatie voor de Spelen in eigen hand hebben."

De Nederlandse waterpolosters hebben al drie kansen gehad om zich te kwalificeren voor de Spelen, maar steeds grepen de vrouwen naast een ticket. Het olympisch kwalificatietoernooi, dat met bijna een jaar werd uitgesteld, is nu de laatste kans. Oranje neemt het in de poule achtereenvolgens op tegen Slowakije, Italië en Frankrijk en moet daarna naar verwachting in de halve finale zien af te rekenen met Hongarije of Griekenland om zich voor Tokio te plaatsen.

Havenga: "Fysiek staan we er goed voor, dat laten alle testen zien. Maar hoe we mentaal en speltechnisch uit deze periode komen, zullen we pas weten als we in Triëst eindelijk weer échte wedstrijden kunnen spelen. Dat het dan ook gelijk alles of niets is, maakt het wel heel bijzonder, maar dat geldt natuurlijk voor alle teams die daar zijn. Vier landen zijn normaliter te zwak om een rol van betekenis te gaan spelen, dus we weten wat ons te doen staat. Eerst proberen te winnen in de poule van Italië en daarna in de halve finale Hongarije of Griekenland verslaan."


Door: ANP