Voetbalsters verzuimen EK-ticket tegen Italië veilig te stellen

13 July 2024, 09:33 uur
ANP
Vivianne Miedema.

De Nederlandse voetbalsters zijn er nog niet in geslaagd om zich rechtstreeks te kwalificeren voor het EK van volgend jaar. In Sittard zou een zege op Italië voldoende zijn geweest, maar de formatie van bondscoach Andries Jonker bleef steken op een 0-0-gelijkspel.

Dinsdag sluit Oranje de kwalificatiereeks af met een treffen in en tegen Noorwegen. Dan volstaat een gelijkspel. Met 8 punten uit vijf wedstrijden staat Nederland nog steeds aan de leiding in de groep, gevolgd door de Noorse vrouwen die 6 punten hebben. Italië staat ook op 6 punten, Finland op 5. De eerste twee landen plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. Voor de nummers 3 en 4 volgt een herkansing.

Lineth Beerensteyn kreeg tegen Italië al in de beginfase een kans om de score te openen, maar keepster Laura Giuliani redde bekwaam. In het vervolg van de eerste helft kwam Oranje enkele keren goed weg bij Italiaanse tegenstoten. Valentina Giacinti schoot na inleveren van Chasity Grant in kansrijke positie naast en keepster Lize Kop voorkwam een treffer van Manuela Giugliano.

Controle

Na rust had Oranje het duel meer onder controle. De ploeg van Jonker creëerde kansen, vooral in de persoon van Vivianne Miedema. De spits, net terug van een zware knieblessure, zag een inzet met links door Giuliani gepareerd worden en knalde even later op de paal. Ook Sherida Spitse kwam enkele keren dicht bij de 1-0.

Een kwartier voor het einde ontsnapte Oranje bij een handsbal van Spitse in het eigen strafschopgebied. De Zweedse scheidsrechter Tess Olofsson liet doorspelen. In Sittard ontbrak een VAR. De 0-0 bleef op het bord, waardoor dinsdag in Noorwegen voor Oranje een gelijkspel genoeg is voor rechtstreekse plaatsing voor het EK.