Voetbalclubs moeten corona-coördinator aanwijzen

9 July 2020, 16:49 uur
Sport
mainImage

De clubs uit het betaalde voetbal moeten een corona-coördinator aanwijzen. Deze functionaris ziet toe op naleving van de maatregelen die in en om de stadions gelden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In het protocol dat de KNVB donderdag deelde met de clubs staat dat dit iemand uit de medische staf moet zijn, zodat de uniformiteit in de maatregelen zo goed mogelijk gewaarborgd blijft.

Voor de spelers geldt dat ze onderling 1,5 meter afstand moeten houden, ook in de kleedkamers. Alleen op het veld mag er fysiek contact plaatsvinden. Het advies is dan ook om de spelers en stafleden indien mogelijk te verdelen over meerdere kleedkamers. Als daar niet genoeg aparte ruimtes voor zijn in het stadion moet een tijdplanning worden gemaakt om de 1,5 meter zoveel mogelijk te kunnen waarborgen. Het protocol schrijft voor dat de tijd in de kleedkamer beperkt moet worden tot het strikt noodzakelijke, dat wil zeggen 30 tot 40 minuten per individu.

De voetballers en stafleden van de thuisspelende clubs moeten bij voorkeur met hun eigen auto naar het stadion komen en zo dicht mogelijk in de buurt van de kleedkamers parkeren. Voor het bezoekende team is de aanbeveling om te verzamelen bij een hotel in de buurt van het stadion en dan met bussen het laatste stukje af te leggen. In de bus moet iedereen onderling 1,5 meter afstand houden.

De teams mogen maximaal 23 spelers en twaalf stafleden meenemen naar een wedstrijd. De reservespelers en stafleden zitten tijdens de wedstrijd op gepaste afstand van elkaar in de dug-out, op stoelen daarnaast of op de achterliggende tribune. Voor de aftrap komen de teams niet tegelijk het veld op, maar na elkaar. Er worden geen handen geschud, geen elftalfoto's gemaakt en ook de toss verloopt zonder fysiek contact. Spugen en de neus snuiten op het veld zijn niet toegestaan.

Het is voor de clubs geen verplichting om hun spelers en trainers te testen op het coronavirus, maar die mogelijkheid is er wel. De ballenkinderen langs het veld krijgen als voornaamste taak om de ballen steeds te desinfecteren.


Door: ANP