Van Gaal overweldigd door steun: ik kreeg soms tranen in m'n ogen

11 April 2022, 21:11 uur
Sport
mainImage
ANP

Louis van Gaal is overweldigd door de vele steunbetuigingen die hij de voorbije week kreeg. De 70-jarige bondscoach van het Nederlands elftal onthulde in de talkshow van Humberto Tan dat hij prostaatkanker heeft.

"Ik heb zoveel reacties gekregen de afgelopen weken. Ik vind het fantastisch", zei Van Gaal maandag bij theater Tuschinski in Amsterdam, waar zijn film 'LOUIS' in première ging. "Ik heb zo mijn best gedaan iedereen te beantwoorden voordat ik hier weer die mensen zou zien. Ik heb iedereen een berichtje teruggeschreven. Maar het gekke is: dan krijg je weer een berichtje terug. Ik kreeg soms tranen in mijn ogen. Ook bij de geste zaterdag toen Ajax tegen Sparta voetbalde. Daar haal je zoveel energie uit."

Van Gaal genoot van de rode loper die was uitgelegd bij Tuschinski. "Dit vind ik wel speciaal natuurlijk. Dit is niet normaal, dat een voetbaltrainer dit overkomt. Maar ik geniet er wel van. Als je ziet hoeveel media er is. Ik vind het ongelooflijk."

Gevraagd naar wat hij het emotionele moment in de film vindt, noemde Van Gaal het fragment waar het gaat over Fernanda, de eerste vrouw van Van Gaal. Zij overleed in 1994 aan kanker. "Dat ik praat over het afscheid dat mijn dochters en ik niet konden nemen", aldus Van Gaal. Zijn vrouw raakte in coma op een moment dat Van Gaal daar niet bij was en kwam daar niet meer uit.

Van Gaal had veel mensen, vooral uit de sportwereld, uitgenodigd voor de première. Onder anderen Frank en Ronald de Boer, Edgar Davids, Edwin van der Sar, Pieter van den Hoogenband en zijn twee assistenten bij Oranje, Danny Blind en Henk Fraser, meldden zich bij Tuschinski.

Het gaat overigens goed met Louis van Gaal en zijn behandeling tegen prostaatkanker. "Ik heb alles al achter de rug", aldus Van Gaal. "Ik heb 25 bestralingen gehad. Toen moest ik vijf of zes maanden wachten om te kijken of het z'n werking had gedaan. Dat heeft het gedaan. Daarna is m'n prostaat 'gepeld'. Dat was in februari. Sindsdien is het gewoon weer een kwestie van alles 'optrainen'. Dat duurt even."

Van Gaal is niet bang voor een terugval. "Het gaat erom hoe je je in je brein voelt. Ik ben een positivo. Ik ga er gewoon mee om en niemand merkt het aan mij. Dit is een onderdeel van het leven", zei de 70-jarige trainer van het Nederlands elftal.

 


Door: ANP