Van Gaal begint aan zestigste interland als bondscoach Nederland

25 November 2022, 11:11 uur
Sport
mainImage
ANP

Louis van Gaal begint vrijdag op het WK tegen Ecuador aan zijn zestigste interland als bondscoach van het Nederlands elftal. De 71-jarige trainer is bezig aan zijn derde periode bij Oranje. Het Nederlands elftal is sinds de laatste aanstelling van Louis van Gaal in augustus vorig jaar nog ongeslagen. Oranje speelde in die periode zestien wedstrijden. Van Gaal hoopt die reeks wedstrijden vrijdag in de groepsfase van het WK tegen Ecuador te verlengen.

Van Gaal startte in zijn eerste periode in de zomer van 2000 bij het Nederlands elftal. Onder zijn leiding liep Oranje deelname aan het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea mis. Van Gaal, die in november 2001 vertrok, coachte in die periode veertien interlands. Nederland won acht keer, speelde vier keer gelijk en twee duels gingen verloren, in de WK-kwalificatie tegen Portugal en Ierland.

Na het mislukte EK van 2012 met bondscoach Bert van Marwijk, die twee jaar eerder de WK-finale haalde, keerde Van Gaal in augustus 2012 terug. Tot en met het WK van 2014 in Brazilië, waar Nederland als derde eindigde, speelde Oranje 29 wedstrijden. Van Gaal verloor er drie, vriendschappelijk van België (4-2) en Frankrijk (2-0) en in de halve finale van het WK van Argentinië (0-0, na strafschoppen).

In zijn derde periode als bondscoach is Van Gaal met twaalf overwinningen en vier gelijke spelen nog ongeslagen.

In 59 wedstrijden onder leiding van de geboren Amsterdammer won Oranje er dus 39, eindigden er 15 gelijk en gingen er 5 verloren. In de officiële cijfers tellen de twee wedstrijden op het WK van 2014 die na strafschoppen werden beslist, tegen Costa Rica (winst) en Argentinië (verlies), niet mee. Daardoor staat Van Gaal nu op 38 overwinningen, 17 gelijke spelen en 4 nederlagen.

Met 38 zeges is Van Gaal recordhouder. Dick Advocaat staat op 37 overwinningen.

De Brit Bob Glendenning, bondscoach van 1923 tot 1940, is recordhouder als het gaat om de meeste interlands als bondscoach van het Nederlands elftal, te weten 87. Advocaat is tweede met 62 wedstrijden en Van Gaal staat nu nog op 59. Als Oranje op het WK in Qatar minimaal de kwartfinales bereikt, neemt Van Gaal de tweede plek van Advocaat over.

 


Door: ANP