Teleurstellende EK-start Jong Oranje

24 March 2021, 23:11 uur

Jong Oranje is teleurstellend begonnen aan het Europees kampioenschap voetbal. Het elftal van bondscoach Erwin van de Looi moest woensdag in het openingsduel in Boedapest genoegen nemen met een gelijkspel tegen de leeftijdsgenoten van Jong Roemenië: 1-1. In dezelfde poule won Jong Duitsland met 3-0 van Jong Hongarije. Duitsland is zaterdag de volgende opponent van Nederland.

Voor Jong Oranje is het de eerste deelname aan het EK sinds 2013. Onder leiding van de in 2018 aangestelde Van de Looi beleefde het beloftenteam een overtuigende kwalificatiereeks.

De oud-trainer van onder meer FC Groningen en Willem II heeft met spelers als Teun Koopmeiners, Mitchell Bakker, Sven Botman, Cody Gakpo en Noa Lang veel kwaliteit in de ploeg. Tegen Roemenië bleven Botman en Gakpo nog buiten het basisteam. PSV'er Gakpo is pas net terug van een blessure. De buitenspeler deed de laatste twee competitieduels met de Eindhovenaren maar één helft mee en Van de Looi is, met het oog op de komende twee duels met Duitsland (zaterdag) en Hongarije (dinsdag) voorzichtig. Botman viel afgelopen weekend bij zijn club Lille uit, maar bleek maandag toch fit genoeg om mee naar Hongarije te gaan.

Jordan Teze en Perr Schuurs vormden tegen de Roemenen het centrale verdedigingsduo en Myron Boadu en Justin Kluivert waren de twee aanvallers, kort daarachter ondersteund door Lang en Dani de Wit.

Schuurs, die bij Ajax zijn plek is kwijtgeraakt aan Jurriën Timber, kopte Jong Oranje uit een hoekschop van Kluivert na ruim een kwartier spelen op voorsprong. De Roemenen, gecoacht door oud-international Adrian Mutu, antwoordden snel. Middenvelder Andrei Ciobanu schoot de bal uit een vrije trap fraai in de rechterbovenhoek achter Kjell Scherpen, die in het doel de voorkeur kreeg boven Justin Bijlow. Jong Oranje had daarna tot aan de rust een duidelijk veldoverwicht, maar wist geen grote kansen te creëren.

Jong Roemenië dacht in de tweede helft helemaal niet meer aan aanvallen en Jong Oranje had op de helft van de tegenstander moeite ruimte te vinden. Van de Looi bracht Gakpo een half uur voor tijd in de ploeg. Kort daarna redde Scherpen met een reflex bij een spaarzame tegenstoot van Roemenië.

Kansen bleven uit en Brian Brobbey werd ingezet als laatst redmiddel. De bij Ajax vaak trefzekere invaller wist ook niet te scoren. Aan de andere kant redde Scherpen nog een keer knap.