Quintana verdacht van doping in Tour

21 September 2020, 23:07 uur
Sport
mainImage
Quintana

De Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana is in opspraak geraakt. De Franse justitie is een onderzoek gestart naar vermoedelijk dopinggebruik bij zijn ploeg Arkéa-Samsic in de Tour de France, zo meldt het Franse persbureau AFP.

Een officier van justitie bevestigt aan AFP dat er een onderzoek naar dopinggebruik loopt bij een klein deel van Arkéa-Samsic. Twee niet nader genoemde personen zijn in hechtenis genomen. Volgens de aanklager van de rechtbank in Marseille was het duo in bezit van vele gezondheidsproducten, waaronder medicijnen. Het belangrijkste echter dat werd aantroffen in de persoonlijke spullen van het tweetal was een methode die als doping kan worden gekwalificeerd.

Nairo Quintana is niet in hechtenis genomen. Volgens een openbare aanklager van de rechtbank van Marseille maakt het gearresteerde duo deel uit van de entourage van de kopman van Arkéa-Samsic.

Hotelkamers onderzocht

Emmanuel Hubert, manager van Arkéa-Samsic, meldt in een reactie dat zijn ploeg afgelopen woensdag in een hotel in Megève bezoek heeft gekregen van de OCLAESP, een Franse instantie die misdrijven tegen de volksgezondheid en het milieu bestrijdt. Hij wil verder niets toelichten.

Verschillende Franse media weten dat het onderzoek vooral gericht is op de broers Nairo en Dayer Quintana en Winner Anacona. Vooral hun hotelkamers zouden zijn onderzocht. Het is onbekend wat de doorzoekingen hebben opgeleverd.

Nairo Quintana beleefde een teleurstellende Tour de France. Hij kwam ten val en werd ziek. Quintana eindigde als zeventiende in het algemeen klassement op ruim een uur achterstand van winnaar Tadej Pogacar. De laatste etappe van de Ronde van Frankrijk werd zondag verreden.

Rasklimmer Quintana schreef in het verleden de Ronde van Italië en Spanje op zijn naam.