PSV knokt zich in Kuip tegen Ajax naar 10e winst van KNVB-beker

17 April 2022, 20:22 uur
Sport
mainImage
ANP

Op karakter heeft PSV voor de tiende keer de KNVB-beker gewonnen. De club uit Eindhoven knokte zich tijdens een enerverende finale tegen Ajax terug van een achterstand. Drie dagen na de slijtageslag tegen Leicester City in de kwartfinales van de Conference League gaven twee treffers van PSV in de eerste 5 minuten van de tweede helft de doorslag (2-1).

PSV won dit seizoen ook al de Johan Cruijff Schaal. De ploeg van trainer Roger Schmidt strijdt in de laatste vijf speelronden met Ajax om de landstitel. PSV heeft 4 punten minder en een slechter doelsaldo dan de koploper uit Amsterdam.

Opnieuw vestigde Ryan Gravenberch in de 23e minuut van een bekerfinale de aandacht op zich. De 19-jarige middenvelder combineerde met Davy Klaassen en schoot beheerst raak. Net als vorig jaar in de eindstrijd tegen Vitesse, toen Gravenberch ook in de 23e minuut de score opende. PSV legde drie dagen na het zware duel met Leicester City veel energie in de wedstrijd, maar kwam in de problemen als de spelers van Ajax uit de persoonlijke duels bleven. Dan ging de bal makkelijk rond en creëerde Ajax ook kansen.

Brian Brobbey miste even na de openingstreffer een grote kans op de 2-0. De 20-jarige spits kreeg verrassend de voorkeur boven Sébastien Haller, de topscorer van de Eredivisie en dit seizoen goed voor elf doelpunten in de Champions League. Trainer Erik ten Hag miste de geblesseerde Antony op de rechterflank en dacht de snelle Brobbey wel te kunnen gebruiken in de aanval. Vlak voor rust leek Noussair Mazraoui alsnog de tweede treffer te maken, maar videoscheidsrechter Dennis Higler zag dat Dusan Tadic even voor die treffer buitenspel stond.

Maarten Stekelenburg verdedigde het doel van Ajax. Ten Hag was de afgelopen weken niet tevreden over André Onana. De keeper uit Kameroen meldde zich geblesseerd af voor de eindstrijd. Stekelenburg kreeg weinig te doen voor rust. De 39-jarige doelman werd echter in de eerste 5 minuten van de tweede helft tweemaal gepasseerd. Eerst kopte Érick Gutiérrez raak, nadat Ibrahim Sangaré een vrije trap met het hoofd had verlengd (1-1). Vervolgens liet hij zich verrassen door een afstandsschot van Cody Gakpo.

Davy Klaassen leek voor 2-2 te zorgen, maar dit keer zag de videoscheidsrechter dat Brobbey buitenspel stond. Ten Hag besloot met Haller een extra aanvaller in te brengen nadat Tadic op de paal had geschoten. Ook Mohamed Ihattaren mocht in de slotfase nog invallen tegen zijn oude club. Maar PSV hield stand en was zelfs nog dicht bij de 3-1 toen invaller Yorbe Vertessen op de paal schoot.