Oud-FC Den Haag-trainer Pim van de Meent (84) overleden

14 October 2022, 23:46 uur
Sport

Pim van de Meent is deze week op 84-jarige leeftijd overleden. Van de Meent had FC Den Haag onder zijn hoede van 1986 tot 1988. In die periode bereikte de club de finale van het toernooi om de KNVB-beker. De op 5 juni 1987 in het Zuiderparkstadion gespeelde eindstrijd tegen Ajax ging na verlenging met 4-2 verloren. Vervolgens kwam FC Den Haag uit in het UEFA Cup toernooi.

In de eerste ronde werd het Hongaarse Ujpest Dozsi uitgeschakeld, maar in de tweede ronde bleek het Zwitserse Young Boys het eindstation voor de formatie van trainer Pim van de Meent, die zijn loopbaan als voetbalprof begon bij SHS. Daarna speelde hij voor DOS en NEC. Voordat hij prof werd speelde Van de Meent voor de Haagse amateurclub Westerkwartier. In het seizoen 1962-1963 was hij ook enkele maanden lid van VUC. Daar vertrok hij, omdat hij prof werd bij NEC.

Als trainer begon Pim van de Meent bij het Noord-Amsterdamse DWV. Daarna was hij drie seizoenen trainer bij Huizen. PEC werd in 1969 zijn eerste profclub als trainer. In 1970 verkaste hij naar DWS, dat in 1972 na samenvoeging van de profafdelingen van DWS en De Volewijckers, FC Amsterdam werd.

Hoewel de trainerskwaliteiten van Pim van de Meent over het algemeen werden erkend gold hij nadrukkelijk als een trainer die sfeer kon kweken. Daarin vond hij vooral bij FC Amsterdam en later bij FC Den Haag sympathie en steun van Dé Stoop, die eerst in de hoofdstad en later in de hofstad voorzitter was. Met FC Amsterdam kende hij in 1973-1974 een goed seizoen in de Eredivisie. Met spelers als Nico Janssen, Gerard van der Lem, Geert Meijer en Heini Otto en doelman Jan Jongbloed bereikte hij de vijfde plaats in de Eredivisie. Opmerkelijk dat seizoen waren de uitzeges op Ajax en Feyenoord. De eindklassering als vijfde in de Eredivisie was genoeg zich te kwalificeren voor het toernooi om de UEFA Cup, waarin FC Amsterdam opzien baarde door achtereenvolgens Hibernian FC (Malta), Inter Milaan en Fortuna Düsseldorf uit te schakelen. In de kwartfinale bleek FC Köln te sterk.

Met NEC bereikte Pim van de Meent in 1983 na degradatie uit de Eredivisie de finale van de strijd om de KNVB-beker. Ajax won, maar omdat het ook de landstitel behaalde, mocht NEC deelnemen aan het Europa Cup II-toernooi. Daarin elimineerde NEC het Brann Bergen uit Noorwegen.In de tweede ronde nam NEC in de thuiswedstrijd tegen Barcelona een voorsprong van 2-0, maar verloor toch met 2-3. In Barcelona werd het 2-0 voor de Catalanen. Dick Jol was toen speler bij NEC. De Scheveninger zou later als scheidsrechter de internationale top bereiken.

Van de Meent kwam op een bijzondere wijze bij FC Den Haag terecht. Dit gebeurde, nadat Dé Stoop daar voorzitter was geworden. De vriendschap tussen beiden maakte voor velen duidelijk dat Stoop zou bevorderen dat Van de Meent eens als trainer aan de slag zou gaan. Dit gebeurde pas twee jaar na het aantreden van Stoop, omdat hoofdtrainer Rob Baan met het eerste elftal van FC Den Haag goed presteerde door in 1985-1986 ongeslagen kampioen te worden van de Eerste divisie en promoveerde naar de Eredivisie. Baan nam de regie vervolgens in eigen hand en verhuisde naar Roda JC. Pim van de Meent, die bij FC Den Haag wel al aan de slag was gegaan als jeugdtrainer, nadat Piet de Zoete door een conflict met Stoop aan de kant was geschoven, schoof op naar de door Baan verlaten plek. Met spelers als Martin Jol, Karel Bouwens, Heini Otto, Cor Lems, Ron de Roode en Remco Boere en doelman René Stam boekte FC Den Haag redelijke tot goede successen. Onder meer met het bereiken van de bekerfinale tegen Ajax. Echter, ook de houdbaarheidsdatum van Van de Meent als trainer van FC Den Haag was van beperkte duur. Aan het einde van het seizoen 1987-1988 kwam om persoonlijke redenen een voortijdig einde aan het dienstverband en werd Piet de Zoete zijn tijdelijke opvolger. Daarna benoemde Stoop met zijn laatste daad als voorzitter van FC Den Haag Co Adriaanse tot trainer van FC Den Haag.

Na zijn trainersloopbaan in het betaalde voetbal was Pim van de Meent trainer van de vooraanstaande Amsterdamse amateurvereniging AFC. Daar fungeerde hij er als een soort algemeen manager. Van de Meents vrouw runde jarenlang de kantine van AFC en zijn zoon Ronald speelde er geruime tijd in de spits van het eerste elftal. Net als vader Pim speelde Ronald betaald voetbal, bij FC Utrecht en het Spaanse Numancia.