Oranje verliest uitduel met Turkije (4-2) in WK-kwalificatie

24 March 2021, 20:10 uur
ANP
Burak Yilmaz (r) scoorde drie keer tegen Oranje.

Het Nederlands elftal moet al na een duel van het kwalificatietoernooi voor het veelbesproken WK in Qatar in de achtervolging. Oranje verloor van Turkije (4-2), na een achterstand van 3-0 in een leeg Atatürk Olympisch Stadion van Istanbul.

Nederland heeft in de resterende negen kwalificatieduels nog alle kans om de achterstand goed te maken. Maar het fletse spel van zijn ploeg zal bondscoach Frank de Boer zorgen baren. Oranje was in de Turkse metropool geen schim van de ploeg die onder de vertrokken Ronald Koeman weer aansluiting met de Europese top wist te vinden.

Burak Yilmaz was met drie treffers de grote plaaggeest van Oranje, dat zich na de duels met Letland en Gibraltar van komende week op het EK gaat richten. De 35-jarige aanvaller moest vorige maand geblesseerd toekijken hoe zijn ploeg Lille tweemaal van Ajax verloor in de Europa League.

Yilmaz opende in de 15e minuut de score via het lichaam van Matthijs de Ligt. Hij passeerde in de 34e minuut doelman Tim Krul vanaf de strafschopstip na een overtreding van Donyell Malen op Okay Yokuslu. Krul verdedigde het doel van Oranje omdat Jasper Cillessen in de warming-up geblesseerd afhaakte. Hij kreeg niet eens zo gek veel te doen, maar werd wel viermaal gepasseerd.

Bondscoach Frank de Boer probeerde met basisspelers als Kenny Tete en Marten de Roon vergeefs enige defensieve zekerheid in te bouwen. Oranje viel ook een uur lang flets aan. Matthijs de Ligt dacht even dat hij vlak voor rust via de binnenkant van de paal scoorde. Hij leek gelijk te hebben maar er is bij WK-kwalificatiewedstrijden geen VAR die dat kan controleren. Even voor de 1-0 van Turkije claimde Oranje ook al een penalty omdat een verdediger hands zou hebben gemaakt.

Even leek een inhaalrace mogelijk, maar in de eerste minuut van de tweede helft kreeg Hakan Çalhanoglu alle ruimte om uit te halen (3-0). De Boer reageerde en bracht onder meer Davy Klaassen en Luuk de Jong in de ploeg. Klaassen tekende in de 75e minuut voor 3-1 en Luuk de Jong maakte een minuut later de 3-2. Even deed Oranje weer mee, totdat Yilmaz een vrije trap verzilverde. Memphis Depay miste in blessuretijd nog een strafschop voor Nederland.