Oranje verliest opnieuw een halve finale van een EK

10 July 2024, 23:15 uur
Sport
mainImage
ANP

Het Nederlands elftal heeft opnieuw een halve finale op een EK verloren. Oranje ging in de halve eindstrijd van de eindronde in Duitsland onderuit tegen Engeland (1-2). De ingevallen Ollie Watkins maakte in de negentigste minuut het winnende doelpunt (1-2).

Nederland stond voor de zesde keer in de halve finale van het Europees kampioenschap voetbal. Oranje bereikte maar één keer de eindstrijd, in 1988. Dat gebeurde na een zege op West-Duitsland (2-1). Nederland versloeg vervolgens de Sovjet-Unie in de finale met 2-0.

Op het EK van 1976 ging Oranje in de halve eindstrijd met 3-1 onderuit tegen Tsjecho-Slowakije. In 1992 verloor het Nederlands elftal na strafschoppen van Denemarken, na een misser van Marco van Basten.

21e eeuw

Het EK van 2000 deed het meeste pijn bij de Nederlandse fans. In eigen land leek een finaleplek op het EK binnen handbereik. Tegen Italië kreeg de ploeg van de toenmalige bondscoach Frank Rijkaard in de reguliere speeltijd twee penalty's. Eerst miste Frank de Boer, daarna Patrick Kluivert. In de strafschoppenserie faalde De Boer opnieuw, net als Jaap Stam en Paul Bosvelt.

In 2004 stond het Nederlands elftal ook in de halve finale van het EK. Portugal won met 2-1.
 

 


Door: ANP