Oranje scoort slechts tweemaal op kansenfestival met Letland

27 March 2021, 20:01 uur
ANP

Het Nederlands elftal heeft de kans op een ruime zege op Letland in de WK-kwalificatie laten liggen. Oranje deed veel goed in een Johan Cruijff ArenA met 5000 fans, maar verzuimde veel vaker te scoren dan tweemaal (2-0). Gelet op de vele kansen en 35 doelpogingen was een zege met zes of zelfs meer doelpunten zeker mogelijk geweest.

Het doelsaldo kan nog belangrijk worden op weg naar het veelbesproken WK in Qatar. Want bij gelijke stand na 10 kwalificatieduels geven het aantal gemaakte doelpunten en tegentreffers de doorslag. Turkije en Montenegro zijn na twee duels nog zonder puntenverlies. Oranje en Noorwegen volgen de koplopers van de poule op 3 punten. Nederland krijgt komende dinsdag in het uitduel bij Gibraltar waarschijnlijk een nieuwe kans om aan het doelsaldo te werken.

Oude tijden herleefden een beetje in de Johan Cruijff ArenA , waar in het kader van de Fieldlab-experimenten 5000 toeschouwers zaten. Ze waren veelal uitgedost in oranje kleding en zongen en dansten op het ritme van de ene na de andere aanval van het Nederlands elftal. Want de ploeg van bondscoach Frank de Boer maakte drie dagen na de uitglijder in Turkije (4-2) een getergde indruk. Vanaf het eerste fluitsignaal van de vrouwelijke arbiter Stephanie Frappart uit Frankrijk werd het doel van Letland omsingeld en belegerd.

Met Davy Klaassen, Luuk de Jong en Denzel Dumfries voor Marten de Roon, Donyell Malen en Kenny Tete kreeg de thuisploeg de ene na de andere kans. En als een speler van Letland even de bal had, dan doken er overal om hem heen fel jagende spelers van Oranje op. Gelet op de vele kansen was het een klein wonder dat Nederland bij rust slechts met 1-0 leidde. Steven Berghuis tekende in zijn 23e interland voor zijn eerste doelpunt voor de nationale ploeg. De Feyenoorder schoot in de 32e minuut beheerst raak. Klaassen en Luuk de Jong raakten in de eerste helft de lat. Berghuis, Memphis Depay en Klaassen schoten rakelings naast.

De tweede helft was een kopie van de eerste. De Letse doelman Roberts Ozols wekte niet de indruk dat hij altijd wist wat hij deed. Maar steeds weer ontsnapte hij aan een tweede tegentreffer. Dan keerde hij hij de bal weer met een arm of been. En als hij een keer kansloos was, dan was het schot van een van de spelers van Oranje weer net niet op doel. Uiteindelijk had Ozols alleen geen antwoord op een kopbal van Luuk de Jong en bleef voor de keeper van Letland de schade na maar liefst 35 doelpogingen van Oranje redelijk beperkt.