Oranje lanceert actie voor Qatar en hoopt dat landen volgen

27 March 2021, 19:32 uur
Sport
mainImage
ANP

Het Nederlands elftal heeft vlak voor de aftrap van het duel met Letland in de WK-kwalificatie de actie Football Supports Change gelanceerd. Oranje vraagt zo aandacht voor de mensenrechten in Qatar, waar in 2022 het WK wordt gehouden.

Georginio Wijnaldum speelt met een aanvoerdersband met daarop het logo van de actie Football Supports Change. De spelers van het Nederlands elftal droegen even voor 18.00 uur bij opkomst in de Johan Cruijff ArenA een zwart shirt met de tekst van de actie waar Denemarken zondag ook aan meedoet als het tegen Moldavië speelt. De KNVB hoopt dat er snel veel landen volgen, zodat de actie aan kracht wint.

De KNVB legde rond de aftrap van het duel met de Letten via haar eigen kanalen uit waar Football Supports Change voor staat. "Een band om je arm betekent in het voetbal echt wat", meldt de bond.

Armband

"Je leidt je elftal; in je club, voor je land, er wordt naar je gekeken. Een armband in het voetbal heeft impact, altijd. Vaak als we rouwen, maar ook als we iets willen zeggen. Voor vrijheid, tolerantie, inclusiviteit dragen we banden. Dan zijn we collectief aanvoerders. Als het moet, als we vinden dat iets niet kan of juist anders moet. Zoals nu: Football Supports Change. Overal. Ook in Qatar. Qatar is het land waar we straks graag wereldkampioen willen worden. Maar niet zonder ook buiten de lijnen te kijken. Ons voetbal zetten we daarom in voor verandering. Gezamenlijk."

Matthijs de Ligt verklapte vrijdag al dat Oranje de situatie in Qatar onder de aandacht wil brengen. Buitenlandse arbeiders bouwen daar in slechte omstandigheden aan WK-stadions. Er is geen persvrijheid in Qatar en homoseksuele mannen lopen het risico op gevangenisstraf. De KNVB was in 2010 geen voorstander om het WK aan Qatar toe te wijzen maar wil de mondiale eindronde gebruiken om diplomatieke druk uit te oefenen op de autoriteiten voor hervormingen.

Noorwegen, tegenstander van Oranje in de WK-kwalificatie, vroeg voor het duel met Gibraltar al aandacht voor de mensenrechten in Qatar. De Noren droegen bij het betreden van het veld een shirt met de tekst: 'Mensenrechten, op en buiten het veld'.

Duitsland

De nationale voetbalploeg van Duitsland liet donderdag voor het duel met IJsland van zich horen met op elk shirt een andere letter vormden de spelers van Die Mannschaft het woord 'Human Rights' (mensenrechten).

Volgens de Engelse krant The Guardian zijn er de afgelopen jaren ruim 6500 arbeidsmigranten in Qatar overleden. Het organisatiecomité van het WK meldt 37 'directe' doden bij de bouw van stadions en spreekt verder over ‘natuurlijke sterfgevallen’ als ziekte, ongelukken of zelfmoord.


Door: ANP