Oranje in ArenA onderuit tegen sterker Italië: 0-1

7 September 2020, 22:50 uur
ANP
Georginio Wijnaldum in balbezit tegen Italië.

Het Nederlands elftal is verdiend onderuit gegaan tegen Italië in de Nations League (0-1). In een lege Johan Cruijff ArenA schoot Oranje maandagavond op veel fronten tekort tegen de viervoudig wereldkampioen.

Tijdens de ontmoeting werd duidelijk dat de definitieve opvolger voor de vertrokken Ronald Koeman nog veel werk wacht in de aanloop naar het EK van komende zomer. Italië, de nieuwe koploper in de poule, voetbalde zo veel makkelijker. Vooral voor rust kwam Oranje er nauwelijks aan te pas.

In de ArenA waren vooral de Italianen goed hoorbaar. Ze zongen niet alleen uit volle borst mee met het volkslied. Ook toen de bal eenmaal rolde, bleven ze maar schreeuwen. Bij het Nederlands elftal liet alleen Virgil van Dijk zich regelmatig horen. Zijn zware stem galmde soms over het veld.

De aanwijzingen van de aanvoerder van Oranje konden het spelbeeld niet veranderen. Want de Italianen voerden ook voetballend de boventoon, vooral voor rust. Met zeven andere basisspelers als vrijdag tegen Bosnië-Herzegovina (1-1) werd Nederland vaak onder druk gezet. De spelers van bondscoach Roberto Mancini wisselden voortdurend van positie en kregen ook de beste kansen op de openingstreffer.

Nicolò Barella en Nicolò Zaniolo schoten rakelings over en doelman Jasper Cillessen zag een inzet van Lorenzo Insigne net naast gaan. Italië kwam in blessuretijd van de eerste helft alsnog op voorsprong. Nicolò Barella kopte raak op aangeven van Ciro Immobile, met 36 doelpunten voor Lazio het afgelopen seizoen de topscorer van Europa.

Nederland kwam in de eerste helft niet verder dan een schot van Georginio Wijnaldum, dat doelman Gianluigi Donnarumma niet meteen onder controle kreeg. Wijnaldum speelde op de rechterflank, waar vrijdag Steven Bergwijn tegen Polen een kans kreeg. Zo kwam er een plek vrij op het middenveld voor Donny van de Beek die zijn twaalfde interland mocht voetballen.

Als het niet loopt bij Oranje, dan kijken veel internationals al snel naar Memphis Depay. De spits van het Nederland elftal had weinig in te brengen bij de ervaren Giorgio Chiellini, die hem met veel kleine overtredingen uit zijn spel bracht. Vreemd was ook dat linksback Leonardo Spinazzola van Italië voor rust alle gelegenheid kreeg om op te komen. Zo kwam Hans Hateboer steeds tegenover twee tegenstanders te staan. Niemand greep in, ook bondscoach ad-interim Dwight Lodeweges niet.

De tijdelijke opvolger van Koeman zag dat zijn ploeg na rust vaker in balbezit was. Van de Beek was eerst nog dichtbij de gelijkmaker voordat hij moest plaatsmaken voor Bergwijn. Gevaarlijker werd Oranje niet meer, evenmin met de ingevallen Luuk de Jong en Denzel Dumfries. In blessuretijd probeerde Depay het nog wel vergeefs met een halve omhaal.