Oranje begint aanloop naar WK met oefenzege (4-2) op Denen

26 March 2022, 23:09 uur
Sport
mainImage
ANP

Het Nederlands elftal is goed begonnen aan de aanloop naar het WK in Qatar. In de Johan Cruijff ArenA won het elftal van bondscoach Louis van Gaal de eerste wedstrijd van het nieuw jaar, met 4-2 van Denemarken. Nederland maakte een groot deel van het oefenduel een vrij overtuigende indruk en wist het publiek te vermaken.

Het was voor Oranje de eerste wedstrijd in een nieuw spelsysteem, waar Van Gaal zijn spelers deze week kennis mee liet maken en op liet trainen. De bondscoach omschrijft het zelf als 1-3-4-1-2. In die formatie denkt hij straks bij het WK de meeste kans te hebben om ver te komen.

Omdat het Nederlands elftal in aanloop naar het WK nog maar twee interlandperiodes heeft, nodigde Van Gaal deze week liefst 28 internationals uit. Zo konden zoveel mogelijk spelers wennen aan de nieuwe manier van voetballen.

Van Gaal liet doelman Mark Flekken, bij afwezigheid van Justin Bijlow en Jasper Cillessen, debuteren. Verdediger Nathan Aké was een van de drie centrale verdedigers, waardoor Daley Blind gewoon aan de linkerkant voetbalde. Voorin kreeg Steven Bergwijn naast Memphis Depay de voorkeur boven Arnaut Danjuma.

Oranje speelde een goede eerste helft tegen de Denen. Steven Berghuis speelde als meest aanvallende middenvelder een belangrijke rol. Op aangeven van Daley Blind kopte Bergwijn na een kwartier spelen raak: 1-0.

Denemarken moest het spel aan Oranje laten, maar kwam in de 20e minuut wel langszij. Na een hoge voorzet was Jannik Vestergaard, tussen Blind en Flekken in, met zijn hoofd trefzeker.

Ook de derde treffer werd met het hoofd gemaakt, na een klein half uur spelen door Aké. Berghuis zorgde voor de goede assist. Na een overtreding op Berghuis kon Depay voor rust, uit een strafschop, ook nog de 3-1 binnen schieten.

Bij de Denen maakte Christian Eriksen aan het begin van de tweede helft, na zijn hartstilstand van vorig jaar op het EK, zijn rentree. De middenvelder kreeg de bal in de 47e minuut voor zijn voeten, nadat Blind er op links werd uitgelopen, en schoot hard binnen: 3-2.

Oranje raakte de regie wat kwijt en de Denen kwamen er vaker uit. Na een snelle omschakeling stelde Frenkie de Jong, met een goede loopactie, Bergwijn in staat de 4-2 te maken. Eriksen raakte daarna de paal nog.

Topscorer

Memphis Depay is weer iets dichter in de buurt gekomen van zijn doel om topscorer aller tijden van het Nederlands elftal te worden. De aanvaller van FC Barcelona benutte een strafschop en staat nu op 39 treffers. Depay blijft daarmee op de vierde plaats van de ranglijst staan. Robin van Persie maakte de meeste doelpunten voor Oranje, namelijk 50. Daarna volgen Klaas-Jan Huntelaar (42) en Patrick Kluivert (40). Depay krijgt dinsdag tegen Duitsland de eerstvolgende kans om Kluivert te achterhalen.


Door: ANP