Oppermachtige Femke Bol verovert wereldtitel op 400 meter horden

24 August 2023, 22:37 uur
Sport
mainImage
ANP

Femke Bol heeft haar begeerde wereldtitel te pakken. De 23-jarig atlete veroverde bij de WK in Boedapest met grote overmacht het goud op de 400 meter horden in een tijd van 51,70 seconden. Die tijd was geen verbetering van haar Europees record van 51,45 .

Bol bezorgde de Nederlandse atletiekploeg de eerste gouden medaille op de WK in Boedapest. Eerder won Sifan Hassan brons op de 1500 meter en Anouk Vetter brons op de zevenkamp.

Femke Bol is dolgelukkig na het winnen van de wereldtitel op de 400 meter horden in Boedapest. Hoewel de Nederlandse atlete met overmacht het goud pakte, was ze er in de slotfase niet helemaal gerust op.

"Het is geweldig dat ik hier in een 51'er kan winnen", straalde ze voor de camera van de NOS met de gouden medaille om haar nek. "Het is ongelooflijk. Maar ik was de laatste 30 meter wel een beetje bang. Ik zei tegen mezelf: oké Fem, houd je vorm. Het maakt niet uit of er iemand aankomt. Doe je eigen ding. Ik kwam over de finish en toe dacht ik: het is gelukt. Toen zag ik ook nog een 51. Ik ben er nog niet helemaal bij, maar het is geweldig."

Ze noemde haar tijd een superbonus. "Als ik hier met een 53 had gewonnen, dan had het ook goed geweest. Maar om hier in 51 te lopen na afgelopen weekend, daar ben ik echt supertrots op. Eigenlijk maakt de tijd niet uit, maar het is altijd leuk als het lukt."

Bol dacht na haar gouden race nog wel terug aan haar val op de estafette in het begin van de WK. Ze betrok het estafetteteam nadrukkelijk in haar succes. "Dit goud is ook voor hen. Ze hebben mij zo gesupport om mezelf weer te kunnen opladen en om hier goed te zijn. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is, het team dat je om je heen hebt."

Femke Bol is de vierde Nederlandse wereldkampioen in de geschiedenis van de atletiek, die sinds 1983 officiële wereldkampioenschappen kent. Rens Blom was in 2005 in Helsinki de eerste. Hij won goud bij het polsstokhoogspringen.

Daarna volgde Dafne Schippers met twee keer goud op de 200 meter. De sprintvedette werd zowel in Beijing in 2015 als in Londen in 2017 wereldkampioene. Sifan Hassan volgde met twee wereldtitels in 2019 in Doha. Ze was ‘s werelds beste op zowel de 1500 als de 10.000 meter.

 


Door: ANP