Ook mannen Lokomotief naar finale; Hoogtijdagen voor Rijswijks basketbal

Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

In navolging van de vrouwen van Lokomotief hebben ook de mannen van de Rijswijkse basketbalclub zich zaterdag geplaatst voor de finale van de Promotiedivisie. In de Van Zweedenhal werd de return tegen UBALL overtuigend met 108-90 gewonnen, waardoor de 83-77 nederlaag van vorige week teniet werd gedaan. Volgend weekeinde strijdt de ploeg in Zwolle tegen Grasshoppers om het amateurkampioenschap van Nederland.

De Van Zweedenhal was zaterdag tot de nok toe gevuld voor de return van de halve finale tegen het Utrechtse UBAL. Die ploeg verraste de Rijswijkers vorige week met een kleine zege, waardoor de rood-witten de return met meer dan 6 punten verschil moesten winnen. Hierin slaagde de ploeg van Pieter Mourik glansrijk.

Loko begon traditioneel scherp en nam in het eerste kwart een 32-19 voorsprong. De gasten kwamen in het tweede kwart door enkele driepunters terug tot 41-35, maar na een Rijswijkse time-out nam de pas 18-jarige Willem van der Togt Lokomotief aan de hand. Met 12 punten op rij had hij een belangrijk aandeel in de 56-39 ruststand.

Na de hervatting had UBALL het beste van het spel en kwam terug tot 60-47. Daarmee was er nog niets aan de hand voor Loko dat met zeven punten verschil moest winnen. Gaandeweg het derde kwart kwam de thuisploeg ook weer beter in het spel. Het wist op driekwart van de wedstrijd ook een geruststellende 83-65 voorsprong te pakken. In het slotkwart kwam de finaleplaats voor Lokomotief ook niet meer in gevaar. Na een van de betere wedstrijden van het seizoen bemachtige de ploeg ook het finaleticket door de uiteindelijke 108-90 zege.

Een fantastische teamprestatie van de mannen van Pieter Mourik die het geweldige seizoen volgende week in Zwolle hopen te bekronen met het algeheel kampioenschap. Dan moet wel aartsrivaal Grasshoppers uit Katwijk geklopt worden. Doordat diezelfde dag ook de vrouwen van Lokomotief in Zwolle hun finale spelen, wordt zaterdag een grote delegatie Rijswijkse supporters verwacht.