Ongeïnspireerd Lokomotief wint in Amsterdam

18 February 2018, 00:00 uur
Digitaal Dagblad

Koploper Lokomotief heeft in Amsterdam met 65-78 gewonnen van hekkensluiter Harlemlakers. De Rijswijkse basketballers blijven nog zonder puntverlies aan kop van de ranglijst in de promotiedivisie.

Na de overwinning op Grasshoppers vorige week moest Lokomotief nu aantreden tegen Harlemlakers dat op de laatste plaats stond. Laurens Yperlaan was vanwege een enkelblessure niet inzetbaar. Lokomotief begon goed en wist via Branko Olij al snel een 4-13 voorsprong te nemen. Na een time-out van Harlemlakers viel Lokomotief stil en begon de thuisploeg juist beter te draaien: 10-15. Na scores van Willem van der Togt en Lennart Overdevest liep Lokomotief uit naar een 12-22 stand aan het einde van het eerste kwart.

Bedenkelijk
In het tweede kwart zakte de koploper van de promotiedivisie terug naar een bedenkelijk niveau. De ploeg miste heel veel open schoten en moest een aantal driepunters incasseren. Pas na 3 minuten in dit kwart wist Lokomotief voor het eerst te scoren en moest het Harlemlakers naast zich dulden: 24-24. Een aantal scores van Luke Essenstam zorgden ervoor dat de Rijswijkse ploeg weer een 24-32 voorsprong neemt. In de slotminuten voor de rust bleef Lokomotief slordig en ongeinspireerd spelen en kon Harlemlakers goed in de buurt blijven. Ruststand 29-34.

Vuur
Na rust bracht Martijn van Noordenne wat vuur in het spel van Lokomotief. Een fanatieke verdediging leverde veel balwinsten op en die werden eenvoudig verzilverd. Na een driepunter van Steven Bontje was de stand 29-43. Na 7 punten op een rij van Harlemlakers nam Lokomotief een time-out. Via Steven Bontje en Lars Jansen vergrootte Lokomotief de voorsprong, maar steeds als de ploeg een grote voorsprong opbouwde, verdween die weer als sneeuw voor de zon. Harlemlakers wist met wisselverdedigingen de aanval van Lokomotief goed te ontregelen. Aan het einde van het derde kwart was de stand 48-54.

Overwinning
In het vierde kwart wankelde Lokomotief na 5 punten op een rij van Harlemlakers: 53-54. Lars Jansen gaf zijn ploeg weer wat lucht door 4 punten te scoren: 53-58. Lokomotief leek de weg omhoog weer gevonden te hebben en liep na een aantal scores van Kevin Joukes uit naar: 55-65. In de slotfase van de wedstrijd controleerde Lokomotief de voorsprong en boekte het de 16ste opeenvolgende overwinning: 65-78.

Lokomotief wont moeizaam en speelde een zeer matige wedstrijd. Toch verdiende Harlemlakers een compliment voor de manier waarop het heeft gespeeld. De thuisploeg was er in geslaagd om het spel van de koploper te ontregelen. Volgende week gaat Lokomotief op bezoek bij Punch in Delft.

Scores: Branko Olij 18, Lars Jansen 17, Lennart Overdevest 8, Luke Essenstam 8, Steven Bontje 7, Kevin Joukes 6, Jan Driessen 4, Ivo de Vreede 4, Martijn van Noordenne 3, Willem van der Togt 3.