Noa Lang voorkomt zeperd bij Jong Oranje

8 September 2020, 23:01 uur
Sport
mainImage
Lang
Noa Lang

Jong Oranje is in de EK-kwalificatie ontsnapt aan de eerste averij. De Nederlandse ploeg leek in de zesde groepswedstrijd tegen Noorwegen in Almere niet verder te komen dan 0-0. In de 82e minuut opende Ajacied Noa Lang alsnog van dichtbij de score. Daarna schoot de Noorse invaller Aron Dønnum eerst nog op de paal voordat AZ-spits Myron Boadu het duel in de extra tijd besliste: 2-0. Jong Oranje had half oktober vorig jaar de uitwedstrijd tegen de Noren met 4-0 gewonnen.

Nederland leidt in poule 7 met 18 punten uit 6 duels. De eerstvolgende EK-kwalificatiewedstrijd van Jong Oranje is op 8 oktober in Venlo tegen Jong Gibraltar. De negen poulewinnaars plaatsen zich voor de groepsfase van het EK in maart 2021, met in totaal zestien deelnemers. Ook de vijf beste nummers 2 kwalificeren zich daarvoor. Daarna volgt een finaleronde met acht teams (31 mei - 6 juni 2021). Hongarije en Slovenië zijn als gastlanden direct geplaatst voor de groepsfase van het EK.

Nederland had moeite om openingen te vinden in de stugge defensie van Noorwegen. Grootste kans was in de eerste helft voor Boadu. Hij kopte hard op de lat. Javairô Dilrosun was voor de rust ook nog dicht bij 1-0. De aanvaller van Hertha BSC schoot de bal in het zijnet.

Dilrosun en zijn clubgenoten Deyovaisio Zeefuik, ook in het basisteam, en bankzitter Daishawn Redan waren weer van de partij bij Jong Oranje. Het trio van de Berlijnse club Hertha ontbrak afgelopen vrijdag bij de wedstrijd in tegen Wit-Rusland (0-7) vanwege de strenge coronaregels in Berlijn.

Ook na de pauze kon Jong Oranje niet echt doordrukken. Boadu liet opnieuw een grote kans liggen. De Noren waren in de counter ook af en toe gevaarlijk. In de succesvolle slotfase mocht Cody Gakpo nog invallen. De PSV-spits ontbrak in Wit-Rusland vanwege een behandeling aan een verstandskies.

Bij Jong Oranje maakte Sven Botman (OSC Lille) zijn debuut. Bondscoach Erwin van de Looi zat bij de Nederlandse ploeg weer op de bank. Hij miste het voorgaande duel in Wit-Rusland, omdat hij bij het grote Oranje interim-bondscoach Dwight Lodeweges moest assisteren bij de twee wedstrijden in de Nations League.