Na vroege rode kaart komt Feyenoord niet verder dan 0-0

13 August 2023, 16:48 uur
ANP

Feyenoord heeft bij de start van de Eredivisie direct punten laten liggen. De landskampioen moest tegen Fortuna Sittard een groot deel van de wedstrijd met tien man spelen na rood voor de teruggekeerde Bart Nieuwkoop en kwam niet tot scoren in De Kuip: 0-0. Feyenoord verloor ruim een week geleden voor eigen publiek met 1-0 van PSV in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal.

Drie dagen nadat zijn terugkeer in Rotterdam was afgerond, stond Nieuwkoop direct in de basis. De rentree van de rechtsback duurde echter slechts 25 minuten. Nieuwkoop kreeg in eerste instantie een gele kaart voor een overtreding op Iñigo Córdoba, ver op de helft van Fortuna. Scheidsrechter Rob Dieperink keek op advies van de VAR echter de tv-beelden terug en concludeerde op basis daarvan dat het rood in plaats van geel moest zijn.

Slot greep al snel in en wisselde middenvelder Ramiz Zerrouki, deze zomer overgekomen van FC Twente, voor de eveneens nieuwe verdediger Thomas Beelen (ex-PEC Zwolle). Aanvoerder Lutsharel Geertruida verhuisde van het centrum van de defensie naar de rechterkant en Calvin Stengs, begonnen als rechtsbuiten, ging op het middenveld spelen.

Grote kans

Fortuna Sittard, met Danny Buijs als nieuwe trainer, was met name aan het begin van de tweede helft een paar keer keer dicht bij een doelpunt. Tijjani Noslin ging in de 47e minuut voor eigen succes, terwijl Córdoba voor het doel vrij stond. Noslin schoot de bal op de benen van Feyenoord-doelman Justin Bijlow. Ook Paul Gladon liet een grote kans liggen.

Feyenoord kreeg in de 65e minuut aanvankelijk een strafschop nadat Santiago Giménez onderuit was getikt door Rodrigo Guth, maar de VAR concludeerde dat de overtreding net buiten het zestienmetergebied was gemaakt. Igor Paixão knalde de vrije trap in de muur. Met onder anderen de nieuwe Japanse spits Ayase Ueda als invaller gingen de tien van Feyenoord in de slotfase op jacht naar de winst. De grootste kans was voor de eveneens ingevallen Alireza Jahanbakhsh, maar Fortuna-doelman Ivor Pandur redde knap. Aan de andere kant haalde Beelen een rollertje van Córdoba van de doellijn, nadat Bijlow bij een terugspeelbal was uitgegleden.