Max Verstappen behaalt in Austin vijftigste zege in Formule 1

22 October 2023, 23:40 uur
ANP
Max Verstappen.

Max Verstappen heeft voor de vijftigste keer een race in de Formule 1 gewonnen. De 26-jarige Nederlandse coureur was zondag in zijn Red Bull de snelste tijdens de Grote Prijs van de Verenigde Staten. Verstappen, die begon vanaf de zesde plaats, nam halverwege de wedstrijd de leiding op het Circuit of the Americas in handen en reed vrij overtuigend naar de zege.

De Brit Lewis Hamilton kwam in zijn Mercedes in het slot van de race nog dicht in de buurt van de drievoudig wereldkampioen, maar moest met de tweede plek genoegen nemen. Lando Norris finishte in zijn McLaren als derde. Sergio Pérez, de Mexicaanse ploeggenoot van Verstappen, werd vijfde.

Op de ranglijst aller tijden naderde Verstappen de Fransman Alain Prost, die 51 keer won in zijn carrière in de belangrijkste raceklasse en de vierde plaats inneemt. Hamilton leidt met 103 zeges, voor de Duitsers Michael Schumacher (91) en Sebastian Vettel (53).

Voor Verstappen betekende het zijn vijftiende overwinning dit seizoen, een evenaring van zijn record. Het Formule 1-seizoen telt na dit weekeinde nog vier wedstrijden.

Het was het derde jaar op rij dat Verstappen de Grote Prijs van de Verenigde Staten in Austin op zijn naam schreef. Een dag eerder was hij ook al de beste in de sprintrace. Dat sterkte bij de Limburger de gedachte dat hij, ondanks de zesde startplek, voor de zege zou kunnen gaan.

Bij de start schoof Verstappen één plek op en daarna reed hij ook de Ferrari's van Carlos Sainz (vijfde ronde) en Charles Leclerc (elfde ronde) vrij snel voorbij. Precies halverwege de race nam de Red Bull-coureur de leiding in handen. Na een wat minder goede tweede pitstop, van 3,3 seconden, bleef Verstappen bij terugkeer op de baan Norris net voor en behield hij de leiding.

De voorsprong op Hamilton, inmiddels opgeschoven naar de tweede plek, nam in de laatste drie ronden vrij rap af. Verstappen hield echter stand en staat nu op 466 WK-punten. Pérez is tweede met 238 punten en Hamilton volgt nu met 219 punten. Nummer 4 Fernando Alonso haalde de finish in Austin niet en blijft zodoende op 183 punten staan.

De Formule 1 gaat volgend weekeinde verder met de Grote Prijs van Mexico.