Lokomotief verliest ongeslagen status

4 March 2018, 00:00 uur
Digitaal Dagblad

Na 17 opeenvolgende overwinningen heeft Lokomotief zaterdagavond in Katwijk de eerste nederlaag van het seizoen moeten incasseren. Grasshoppers was in deze wedstrijd duidelijk de betere ploeg en won eenvoudig met 82-62. Lokomotief speelde zonder Laurens Yperlaan en de zieke Luke Essenstam was slechts beperkt inzetbaar.

In de eerste aanval plaatste Bas Roozendaal direct een harde dunk en zorgde daarmee gelijk voor euforie bij de thuisploeg. Lokomotief had duidelijk moeite om in de wedstrijd te komen. Halverwege het kwart keken de bezoekers tegen een 14-7 achterstand aan. Vervolgens gooide Lokomotief de schroom wat van zich af en kwam het via Branko Olij beter in de wedstrijd. Na 8 minuten was de stand vrijwel gelijk: 16-15. In de laatst anderhalve minuut van het eerste kwart viel Lokomotief toch weer stil en kon Grasshoppers wat uitlopen. Eindstand eerste kwart: 19-15.

Moeizaam
In het tweede kwart kwamen beide ploegen maar moeizaam tot scoren. Tot halverwege het kwart kon geen van de ploegen een echt gaatje slaan, maar bleef Grasshoppers wel een kleine voorsprong behouden: 27-22. Toen plaatste de thuisploeg vooral via Koen van Grimbergen een 6-0 run en liep het uit naar 33-22. Lokomotief nam een time-out en probeerde het tij te keren. Als Lokomotief toch iets terug leek te komen vlak voor de rust, kon Grasshoppers in de slotminuut wederom weglopen bij de Rijswijkers. Ruststand: 45-30.

Reboundoverwicht
Ook in het derde kwart bleef Lokomotief veel moeite hebben met het verzilveren van kansen. Er werden maar heel weinig afstandsschoten gemaakt en ook in de buurt van de basket wisten buiten Branko Olij maar weinig spelers te scoren. Grasshoppers had minder moeite met scoren en wist vooral het enorme reboundoverwicht goed uit te buiten. Na 4 minuten in het kwart keken de bezoekers tegen een behoorlijk grote achterstand aan en was de ploeg flink tegen zichzelf aan het vechten: 51-33. Lokomotief schakelde over op een zoneverdediging en leek het het momentum even naar zich toe te kunnen trekken.

Stops
Een aantal verdedigende stops zorgden voor kansen in de aanval maar nog steeds werden deze slechts af en toe verzilverd. Ook bleven de aanvalsrebounds die Grasshoppers keer op keer wist te pakken een groot probleem en mede daardoor kon Lokomotief niet echt dichterbij komen. In het tweede deel van het derde kwart liep Grasshoppers eenvoudig weg bij het machteloze Lokomotief. Een flink afstraffing dreigde. Eindstand derde kwart 70- 42.

Draaglijker
In het vierde kwart bleef Lokomotief knokken voor een goed resultaat maar besefte het dat de wedstrijd niet meer gewonnen kon worden. In de laatste minuten kon het de eindstand nog iets draaglijker maken, maar moest het uiteindelijk toch een flinke nederlaag incasseren. Eindstand 82-62.

Volgende week speelt Lokomotief om 18:45 uur thuis tegen Groene Uilen dat op de derde plaats staat.

Scores: Branko Olij 18, Lars Jansen 16, Jan Driessen 6, Ivo de Vreede 6, Lennart Overdevest 4, Willem van der Togt 4, Wiebe van der Spek 3, Martijn van Noordenne 2, Luke Essenstam 2, Steven Bontje 1