Lokomotief sterker in streekderby

10 February 2019, 12:37 uur

Het zijn altijd bijzondere basketbalwedstrijden als streekgenoten Lokomotief en CobraNova tegen elkaar spelen. De afgelopen 4 jaar kwamen de Rijswijkers steeds als overwinnaar uit de bus, maar CobraNova is aan een goede reeks bezig en dus beloofde het een interessante wedstrijd te worden. Uiteindelijk waren het de Rijswijkers die met 95-74 wonnen.

De openingsminuten zijn voor CobraNova, die een 0-6 voorsprong nemen. Dan plaatst Lokomotief dankzij scores van Jan Driessen en Lennart Overdevest een 7-0 run en neemt de leiding over. Bij een 9-10 stand slaat de thuisploeg een klein gaatje na driepunters van Lennart Overdevest en Willem van der Togt: 15-10. Lokomotief speelt goed en loopt aan het einde van het eerste kwart verder uit naar 22-13.

In het tweede kwart komt CobraNova beter in de wedstrijd. De Voorburgers heersen in de rebound en als ook de driepunters beginnen te vallen, wordt de achterstand omgebogen tot een 26-27 voorsprong. Lokomotief moet aanhaken en doet dat ook dankzij scores van Rens Butter en Jan Driessen: 33-32. CobraNova blijft driepunters raak schieten, vooral vanuit fastbreaks en penetraties. Daarmee gaan de bezoekers rusten met een minimale 42-43 voorsprong.

Het derde kwart begint met een prachtige alley-oop dunk van Jan Driessen. Toch is het CobraNova dat uitloopt naar een 46-50 voorsprong. Lokomotief beseft dat het een tandje moet bijschakelen. De uitblinkende Lennart Overdevest neemt aanvallend het voortouw en als ook Willem van der Togt op dreef raakt, loopt de thuisploeg uit naar 61-53. Ondanks dat een aantal spelers aanvallend excelleren in deze fase, is het vooral de teamverdediging van de Rijswijkers die het verschil maakt. Jan Driessen bepaalt met 2 vrije worpen de eindstand van het derde kwart: 72-59.

In het laatste kwart weet Lokomotief de opgebouwde voorsprong goed te consolideren en lijken de krachten van de bezoekers langzaam af te zwakken. Na 2 driepunters van Rens Butter is de voorsprong 18 punten: 83-65 en is het duidelijk dat Lokomotief deze wedstrijd gaat winnen. Ook Laurens Yperlaan, die door een handblessure vooraf een twijfelgeval was, doet een flinke duit in het zakje en schiet een aantal driepunters binnen. Als Lokomotief mis schiet is daar altijd nog Jan Driessen die een karrevracht aan aanvallende rebounds binnensleept en onder andere daardoor de man van de wedstrijd is. In de slotminuut dunkt Ivo de Vreede de bal keihard af en krijgt daarmee het publiek op de banken. De eindstand wordt bepaald op 95-74.

Volgende week reist Lokomotief af naar Meppel om het op te nemen tegen Red Giants.

Scores: Jan Driessen 22, Lennart Overdevest 22, Laurens Yperlaan 17, Rens Butter 13, Wilem van der Togt 13, Ivo de Vreede 5, Lars van der Lely 2, Luke Essenstam 1