Lokomotief in tweede helft langs Groningen

25 March 2018, 00:00 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Vorige week troffen beide ploegen elkaar al in Groningen, in die wedstrijd wist Lokomotief in het vierde kwart de wedstrijd naar zich toe te trekken. Ook in de van Zweedenhal bleek BV Groningen een lastige opponent voor de trotse koploper van de promotiedivisie. Bij Lokomotief waren alle 12 selectiespelers beschikbaar. De Rijswijkers boekten een 71-61 zege op de Noorderlingen.

De thuisploeg kende een uitstekende start van de wedstrijd en nam direct een 8-0 voorsprong. Na een time-out van BV Groningen lijken de Groningers beter bij de les. Toch weet de thuisploeg het hoge niveau vast te houden en na 6 minuten is de stand 18-8. BV Groningen vecht voor een Final4 plaats en dat is te zien aan de intensiteit die de ploeg in de wedstrijd stopt. Als Lokomotief gaat wisselen is het even zoeken naar de juiste flow en dat biedt BV Groningen de kans om terug te komen in de wedstrijd. Eindstand eerste kwart 21-20.

In het tweede kwart zakt Lokomotief verder weg. Aanvallend lijkt de ploeg, net als vorige week in Groningen, machteloos tegen de wisselverdedigingen. De bezoekers spelen zeer fysiek en omdat er veel mag van de scheidsrechters moet Lokomotief zich aanpassen. Dat lukt slechts beperkt. BV Groningen pakt de controle over de wedstrijd en Lokomotief zoekt naar mogelijkheden om aanvallend weer het juiste ritme op te pakken. Uiteindelijk scoort Lokomotief slechts 10 punten in het tweede kwart en moet het toe zien hoe BV Groningen een 31-38 voorsprong pakt bij de rust.

Na de rust tapt Lokomotief uit een ander vaatje. De ploeg speelt met veel meer energie en weet ook het tempo in de aanval op te schroeven. Fysiek is BV Groningen nu niet meer de bovenliggende ploeg. Branko Olij neemt veel scores voor zijn rekening en lijkt vrijwel niet te kunnen missen. Lokomotief weet de achterstand in een mum van tijd om te zetten in een voorsprong. 45-44. Het lukt de thuisploeg niet om direct een grotere voorsprong te nemen, daarvoor speelt BV Groningen te goed. Er worden prachtige fysieke duels uitgevochten en de wedstrijd gaat lang gelijk op. Aan het einde van het derde kwart weet Lokomotief een klein gaatje te slaan. Eindstand derde kwart 55-50.

Het vierde kwart laat een zelfde wedstrijdbeeld zien. Beide ploegen werken keihard en spelen behoorlijk fysiek. Na 2 minuten in het kwart zorgt Jan Driessen voor een hoogtepunt in de wedstrijd, na een verdedigende rebound dribbelt hij het hele veld over om vervolgens te scoren via een snoei harde dunk over een speler van BV Groningen heen. Het geeft de thuisploeg een flinke boost en het energie level gaat nog verder omhoog. Lokomotief is niet van plan de ongeslagen status in eigen huis uithanden te geven en laat vooral verdedigend prima spel zien. Met een 71-61 boekt de thuisploeg de 20-ste overwinning in 21 wedstrijden.

Scores: Brank Olij 20, Lars Jansen 10, Ivo de Vreede 10, Lennart Overdevest 9, Martijn van Noordenne 8, Jan Driessen 5, Laurens Yperlaan 4, Willem van der Togt 3, Luke Essenstam 2