Koeman wil verder met zelfde plan en speelstijl, maar dan beter

6 September 2024, 23:35 uur
Sport
mainImage
ANP

Ronald Koeman gaat bij het Nederlands elftal verder op de ingeslagen weg. Na de verloren halve finale op het EK tegen Engeland, zijn er qua plan van aanpak en speelstijl richting het WK van 2026 voorlopig geen grote veranderingen te verwachten. "We moeten wel een aantal facetten verbeteren", zei Koeman op een persconferentie in Zeist, een dag voor de eerste Nations League-wedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina.

De bondscoach doelde met die uitspraak vooral op zijn aanvalslinie. "We hebben voorin spelers die wel eens moeite hebben om 100 procent en een hele wedstrijd lang werk te verrichten naar het verdedigen toe. We moeten sneller reageren op het moment dat we balverlies lijden. Daarnaast kunnen en moeten we hoger druk zetten. Dat geeft wel een aantal veranderingen. Daar hebben we wel aan gewerkt en daar gaan we ook mee verder. Ook met de groep die er nu is en gaat komen, want we missen er nu echt wel wat, kunnen we hetzelfde systeem spelen als bij het EK", aldus Koeman.

Routiniers Daley Blind, Georginio Wijnaldum en Marten de Roon kregen geen uitnodiging meer. Ook Memphis Depay is (voorlopig) international af. In vergelijking met de EK-selectie zijn Jan Paul van Hecke, Nick Olij, Jurriën Timber, Jorrel Hato en Quinten Timber nieuw.

Dynamiek

"De spelers die er nu niet meer bij zijn, hadden toch een bepaalde inbreng. Ook buiten het veld. De dynamiek verandert", aldus Koeman. "Ik ben wel blij hoe de dynamiek deze week is. Je start weer op, uiteindelijk naar een WK toe. De uitstraling en hoe we deze week gewerkt hebben met elkaar, stemt mij zeer tevreden."

Koeman genoot van de aankomst in Zeist van de broers Jurriën en Quinten Timber. "Je zag wel hoe blij ze zijn dat ze nu voor het eerst samen bij Oranje zitten. Daar mogen ze ook trots op zijn. Het zijn allebei geweldige spelers om mee te werken."

Oranje wil zich plaatsen voor de kwartfinales van de Nations League, maar de prioriteit ligt in de eerste duels na het EK niet direct bij de resultaten. Koeman: "Als ik zeg dat ik dingen wil uitproberen, klinkt het alsof deze wedstrijden niet belangrijk zijn. Maar natuurlijk wil je spelers aan het werk zien op bepaalde posities. Ik heb er vertrouwen in dat wat ik voor ogen heb met deze spelersgroep kan bereiken, al hebben we daar wel tijd voor nodig."
 

 


Door: ANP