KNVB telt voor de winterstop 14 fouten met VAR

11 January 2021, 17:24 uur
Sport
mainImage
ANP

De videoscheidsrechter heeft voor de winterstop in 126 wedstrijden in de Eredivisie 44 keer ingegrepen. Dat leverde acht keer een foute beslissing op, omdat het advies van de VAR onjuist was of omdat de arbiter het goede advies van de VAR niet overnam. Zes keer greep de VAR niet in, waar dat wel had gemoeten.

"Hoewel elke fout er één te veel blijft, zijn we nog altijd op de goede weg", zegt coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond. "In de eerste competitiehelft zijn er veertien echte fouten gemaakt. We hebben inmiddels de ervaring dat de scheidsrechter en de VAR ondanks het gebruik van de beelden onvermijdelijk toch inschattings- en beoordelingsfouten blijven maken."

"Duidelijk is wel dat de VAR het totale aantal fouten aanzienlijk beperkt", stelt Van Egmond. "Mooi in de eerste seizoenshelft is verder dat de buitenspeltechnologie en de zestienmetercamera’s hun meerwaarde direct hebben bewezen. Door de inzet daarvan hebben we veel buitenspelsituaties beter kunnen beoordelen. Overigens blijkt daaruit wel dat de assistent-scheidsrechters hun werk erg goed doen. Ze hoeven maar zelden te worden gecorrigeerd."

Het gebruik van de nieuwe camera’s rond het strafschopgebied leverde dertien extra ingrepen op. Zonder die camera’s was het aantal VAR-ingrepen lager geweest dan voorgaande jaren. In 29 van de 44 gevallen ging de scheidsrechter naar het scherm langs het veld voor een zogenaamde On Field Review, wat neerkomt op ongeveer één keer per vier wedstrijden.

De meeste VAR-ingrepen vonden plaats bij strafschopsituaties (22). Elf strafschoppen werden na VAR-advies terecht toegekend, zes strafschoppen werden na VAR-advies terecht teruggedraaid. Bij rode kaartsituaties werd dertien keer ingegrepen. Zeven rode kaarten werden na VAR-advies terecht toegekend. Eén rode kaart werd na VAR-advies terecht teruggedraaid. De VAR greep negen keer in bij doelpunten. Acht treffers werden na VAR-advies terecht afgekeurd, één doelpunt werd na VAR-advies terecht toegekend.


Door: ANP