Kleine boete voor Van Aert van Jumbo-Visma

10 September 2020, 01:00 uur
Sport
mainImage
ANP
Van Aert

Wout van Aert van Jumbo-Visma heeft van de wedstrijdjury van de Tour de France een boete van 200 Zwitserse frank, omgerekend zo'n 185 euro, gekregen voor het opsteken van zijn vingertje en schelden naar Peter Sagan na de elfde etappe. Van Aert riep meteen na de aankomst in Poitiers "fuck you" naar Sagan en hief zijn middelvinger.

De Belg was niet gediend van de duw die Sagan hem had gegeven in de sprint. Door de duw raakte Van Aert even uit zijn ritme en werd hij uiteindelijk vierde. Sagan finishte als tweede, achter winnaar Caleb Ewan, maar werd daarna teruggezet naar de 85e plaats. Hij moest de verdiende punten in de strijd om de groene trui inleveren. Zelf zei hij te zijn uitgeweken omdat supporters bij de finish een foto van hem namen. Dat is op de film vastgelegd. 

Cees Bol kwam aan het einde van de elfde etappe in de Tour de France niet eens aan sprinten toe. De Noord-Hollander van Team Sunweb was teleurgesteld in Poitiers, want veel kansen voor sprinters zijn er niet meer. "Misschien in de 19e etappe en in Parijs. Daarvoor kunnen onze andere renners voor hun kansen gaan door de aanval te zoeken", vertelde Bol, die sprak van een gemiste kans.

"Het was een lastige finale. We wilden van achteruit komen om zo min mogelijk last te hebben van de wind tegen in de laatste kilometer. Omdat de wind iets van rechts kwam, verwachtten we dat het aan die kant zou openen, maar er kwam geen ruimte. Het was een verkeerde inschatting. Ik ben teleurgesteld. Dit was een gemiste kans", keek Bol terug.

Caleb Ewan won de etappe. "Nee, ik was niet zeker. Het was close, maar ik ben superblij met mijn twee ritzeges", vertelde de Australiër van Lotto-Soudal in Poitiers. Ewan vond het een lastige finale. "Het was zeer, zeer hectisch. Ik was goed naar voren gebracht, maar zeker met de wind op kop was het lastig. Ik viel iets terug, maar wist dat ik moest wachten tot er een gaatje zou vallen."

Dat gebeurde pas in de laatste 100 meter. "Het was een gekke sprint. Ik kwam laat naar voren, maar gelukkig net op tijd. Ik gooide mijn wiel naar voren en moest afwachten of het genoeg was geweest. Normaal voel je dat maar nu twijfelde ik even."

Met twee ritzeges is zijn Tour al geslaagd. "Maar ik wil er nog een, liefst in Parijs. Ik hoop dat ik de bergen doorkom."